Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Izložba "Trgovina i ugostiteljstvo u Aleksincu" (1911.-1944.)

rss

18.03.2013. Opština, Radio Aleksinac

Večeras u 19 časova, u Galeriji 2 Centra za kulturu i umetnost, biće otvorena Izložba pod nazivom "Trgovina i ugostiteljstvo u Aleksincu i okolini od 1911. do 1944.g.", čiji je autor profesor istorije Zoran Stevanović.

Izložba
Izložba pod nazivom "Trgovina i ugostiteljstvo u Aleksincu 1911-1944", čiji je autor profesor istorije Zoran Stevanović, u organizaciji Zavičajnog muzeja Aleksinac biće otvorena u ponedeljak 18. marta od 19 časova u Galeriji II Centra za kulturu i umetnost u Aleksincu.

Profesor Zoran Stevanović je 2008. godine sproveo istraživanje o zanatlijama na teritoriji opštine Aleksinac na početku 20. veka, a rezultat tog istraživanja bila je izložba svedočanstava o starim zanatima, kao i monografija na tu temu. Na najnovijoj izložbi će biti predstavljeni uglavnom dokumenti i fotografije iz privatnih fondova, odnosno privatnih zbirki, potomaka nekadašnjih trgovaca, koje su oni ustupili Muzeju na korišćenje.

- Trgovina i ugostiteljstvo su takođe važan sektor u istoriji naeg grada tako da se Zoran (Stevanović, prim.aut.) interesovao i za taj deo. Na osnovu njegovog istraživanja nastala je ova izložba koju prati jedan lep katalog - navodi u izjavi za Radio Aleksinac v.d. direktora Zavičajnog muzeja Aleksandar Nikezić.

Ekonomija našeg grada je u velikoj meri obrađena, pa ono što preostaje jeste jedno opsežno istraživanje industrije i bankarstva u Aleksincu i okolini. To će biti budući projekti Zavičajnog muzeja, naglašava naš sagovornik.

Izložba o trgovini i ugostiteljstvu u Aleksincu u prvoj polovini 20. veka trajaće najmanje dve nedelje, ali će, ukoliko ostale aktivnosti Centra za kulturu to dozvole, biti produžena.


video...

Komentara: 0


# Zoran Stevanović Radio Aleksinac izložba Aleksandar Nikezić
@ 

[ Dodaj komentar ]