Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Big bend RTS-a otvara „Naisus džez fest“ u Aleksincu

rss

10.10.2018.

Na predfestivalskoj večeri trinaestog Internacionalnog susreta džez muzičara „Naisus džez fest“, u Centru za kulturu i umetnost u Aleksincu, 1. novembra od 20 sati nastupiće Big bend RTS-a. Sledećeg dana oni će održati koncert u velikoj sali Narodnog pozorišta u Nišu.

Big bend RTS-a otvara „Naisus džez fest“ u Aleksincu

Big Bend RTS-a osnovan je 1948. godine pod imenom Zabavni orkestar Radio Beograda u formaciji revijskog orkestra, da bi 1954. godine odvajanjem gudačkog ansambla započeo rad kao veliki džez orkestar (Big Bend).

Tokom rada i stvaranja, orkestar je dobio izuzetne nagrade i priznanja – Na Džez Festivalu u Žuan le Penu 1960. godine ansambl je osvojio prvu nagradu. Posle svoje prve turneje 1957. godine, orkestar je nastupao na poznatim svetskim festivalima (Telaviv, Montre, Marsej, Solun, Minhen), na nekoliko Unicefovih koncerata (Beograd, Pariz, Ženeva) i uvek sa izuzetnim uspehom i vrlo pohvalnim kritikama.

Tokom godina, sa orkestrom su nastupale najveća svetska imena džez muzike kao što su Klark Teri, Beni Golson, Džoni Grifin, Majnard Ferguson, Toni Skot, Džerom Ričardson, Erni Vilkins, Alvin Kvin, Redži Džonson, Edi Henderson, Henk Mobli, Džon Hendriks, Roj Harguv, Bred Lili, Dajana Šur, Don Menza, Stiv Ture, Roni Kjuber, Rendi Breker, Džon Fedis, Čak Findli... a takođe i zvezde svetskog šou-biznisa kao što su Rej Čarls, Deni Kej, Džozefina Bejker, Mirej Matje, Enriko Masias, Frida Lingstad (ABA).

Orkestar je iznedrio plejadu vrhunskih solista koji su danas poznati i priznati u svetu Mile Pavlović, Bora Roković, Duško Gojković, Lala Kovačev, Stjepko Gut.

Big bend RTS-a, uz dirigenta i Redakciju džez muzike deluju u okviru četiri sekcije: trubačke, trombonske, saksofon i ritam sekcije.

Izvor: RTS


# Aleksinac Centar za kulturu i umetnost festival Big Bend RTS Naisus Džez Fest
@cekulaleksinac @


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima