Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Koncert ansambla KOLO u Aleksincu

rss

24.10.2016. Marko Jovanović

U subotu, 22. oktobra 2016. god. u 20 sati, u Velikoj sali Doma kulture Aleksinac održan je koncert Ansambla KOLO u okviru projekta Energija tradicije.

Koncert ansambla KOLO u Aleksincu

Fenomenalo izvođe vrhunskih umetnika, igrača koji su i pevači, kao i orkestra koji čine petnaest muzičara. #EnergijaTradicije

Posebnu pažnju publike privuklo je Gluvo kolo iz Glamoča. Igra se bez muzike, a ritam se dobija udaranjem nogama u zemlju i zveckanjem nakita na narodnoj nošnji. Nekada davno kolo su mogle da igraju samo udavače, a ona koja uspe da do kraja odigra Gluvo kolo imala je čvrst dokaz da je fizički potpuno zdrava i da je spremna za brak. Glamočko gluvo kolo je dva puta proglašavano za najbolje narodno kolo na evropskom kontinentu, a 1982. godine uvršteno je od strane Organizacije UN za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESKO) u svetsku kulturnu baštinu.

KOLO JE IGRA U KRUG, LANAC MEĐUSOBNO POVEZANIH IGRAČA.
KOLO JE KRUG KOJI IDE UOKOLO-NAOKOLO.
KOLO JE MAGIJSKA RADNjA, ZATVARANjE KRUGA KAO SREDSTVO ZAŠTITE OD SVEGA ŠTO BI ZAJEDNICI MOGLO NANETI ZLO.
KOLO JE NAJČEŠĆI  I NAJRASPROSTRANjENIJI OBLIK IGRE KOD NAŠEG NARODA.
KOLO JE IME NAŠEG NACIONALNOG ANSAMBLA.

ANSAMBL NARODNIH IGARA I PESAMA SRBIJE „KOLO“

Ansambl KOLO osnovala je vlada NR Srbije 15. maja 1948. godine. Već šezdeset osam godina, KOLO na visokom umetničkom nivou čuva, neguje i prezentuje našu tradicionalnu umetnost kroz igru, pesmu, muziku i običaje.

U stvaranju umetničkog repertoara, učestvovali su naši najeminentniji koreografi, kompozitori, kao i mnogobrojni stručni saradnici (etnomuzikolozi, etnolozi, baletski umetnici...) koji su izgradili prepoznatljiv umetnički stil, izražen pre svega u raznolikosti scenskih i muzičkih oblika.

Ansambl KOLO je jedinstven ambasador kulture koji je gostovao na svim kontinentima, u najprestižnijim koncertnim salama, kao što su Metropoliten i Karnegi Hol u Njujorku, Palata Šajo u Parizu, Rojal Festival Hol u Londonu, Baljšoj Teatar u Moskvi, Opera u Kelnu, Teatar Feniče u Veneciji, Opera u Sidneju, Nacionalni umetnički centar u Pekingu...

Više od šezdeset vrhunskih umetnika, igrača koji su istovremeno i pevači, kao i petnaest muzičara, prezentuju raznovrsnu i bogatu srpsku tradicionalnu umetnost.

Ansambl je stekao izvanrednu reputaciju u zemlji i inostranstvu i nosilac je prestižnih domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja za visoki doprinos u kulturi.

Direktor Ansambla KOLO je Vladimir Dekić.

Pogledajte video sa koncerta Igre iz Duboke

video...

Komentara: 0


# Centar za kulturu i umetnost festival tradicija KUD Kolo
@cekulaleksinac @ 

[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}