Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Ukratko sa Vladimirom Cvijanom

rss

17.01.2014.

Vladimir Cvijan je ovih dana došao u žižu interesovanja javnosti, kada se najavio kao protivkandidat Aleksandru Vučiću, za mesto predsednika SNS.
Svojevremeno je, u sličnoj poziciji bio, kada je prešao iz Kabineta Borisa Tadića u SNS.

Sa željom da naše čitaoce upoznamo sa stavovima i planovima ovog mladog čoveka, naš saradnik, Dušan Ostojić, uradio je kraći intervju.

Ukratko sa Vladimirom Cvijanom

Poštovani g. Cvijan, intervju sa Vama vodimo sa ciljem da odgonetnemo niz tajni i zanimljivih priča koje se vezuju za Vašu ličnost. Želimo da Vas čitaoci našeg portala upoznaju kao čoveka sa stavom ili bolje rečeno, čoveka koga je imanje svog stava umalo koštalo političke karijere. Krenimo za početak malo u bližu prošlost. Rođeni ste 1976. godine, bili ste student generacije na beogradskon pravnom fakultetu, magistrirali ste a uskoro ćete i doktorirati.

Karijeru ste započeli kao generalni sekretar predsedništva u kabinetu Borisa Tadića. Otkud Vi na toj funkciji, kako je započela Vaša saradnja sa Borisom Tadićem?

- Na funkciju generalnog sekretara Borisa Tadića došao sam kao nestranačka ličnost i kao čovek koji je završio Pravni fakultet kao student generacije i stekao velika isustva u međunarodnim institucijama.

Tadića ste napustili kada je bio najjači. Imali ste stav da reforma pravosuđa ide pogrešnim smerom. Odlazite u SNS. Ko je iz tadašnjeg SNS-a Vama ulivao najveće poverenje pa ste političku karijeru nastavili kod naprednjaka?

- Zbog neslaganja sa kriminalnom reformom pravosuđa, posle ozbiljnih konsultacija sa prijateljima iz EU, SAD i Rusije priljučio sam se SNS jer je i od građana i od međunarodnog elementa ova stranka bila porepoznata kao najozbiljnija alternativa.

Kažu da ste prve probleme imali u SNS - u kada je rukovodstvo stranke odlučilo da umesto Vas, za ministra pravde predloži Nikolu Selakovića. Da li ima istine u tome?

- Učestvovao sam lično u pisanju programa SNS, svim kampanjama SNS i pregovorima sa EU, SAD i Rusijom o budućnosti Srbije posle pobede SNS. Kao privatnik i poznati advokat nisam bio zainteresovan za bilo koju funkciju, pa ni funkciju ministra pravde.

Nezvanični izvori kažu da ste sa Vučićem bili najbliži saradnik i da ste za potrebe rada i razvoja SNS- a uzimali donacije od srpskih tajkuna, pre svih Miškovića, i da je o svemu tome Vučić bio obavešten. Kakav je Vaš komentar na to?

- Aleksandar Vučić je lično razgovarao sa tajkunima o finansiranju SNS i ja sam nekoliko puta bio prisutan. Sa druge strane, dogovoreno je bilo da će, posle pobede SNS u Srbiji biti primenjen "Putinov metod", a ne besmislena hapšenja koja predstavljaju lični obračun Aleksandra Vučića sa neistomišljenicima i političkim protivnicima.

U kampanji za izbore bili ste deo izbornog tima naprednjaka koji je obećavao investicije od 100 milijardi evra. Vidimo da posle 18 meseci vlasti SNS-a od toga nema ništa. Gde su nestali ti investitori ili ste i Vi i Vaše tadašnje kolege svesno davali lažna obećanja?

- Neka Vaši čitaoci sami donesu zaključak.

Tabloidi Vas redovno napadaju, prednjači Dragan J. Vučićević i njegov Informer. Ima li istine da su tu novinu formirali naprednjaci sa ciljem da im bude siguran medijski kišobran?

- Tačno je da A. Vučić preko svojih prijatelja kontroliše pojedince i medije koje ste pomenuli. To je svakako neustavno, nezakontio i dokaz je da se Srbija vraća u 90-te.

Uveliko formirate Republikansku stranku, ko su čelni ljudi te stranke i kakav cilj imate za bližu budućnost? Kako zainteresovani aleksinčani za ideje Republikanske stranke mogu da Vas kontaktiraju?

-Republikanska partija će biti osnovana do kraja januara. Mi smo jedina jasna opozicija u Srbiji i zato imamo veliku podršku građana - bez obzira na njihovo dosadašnje političko opredeljenje. Direktan kontakt sa mnom možete ostvariti preko Fejsbuk profila https://www.facebook.com/cvijan.vladimir

Za sam kraj, hoćete li nam rešiti jednu veliku savremenu srpsku enigmu. Ko je i kada osmislio funkciju prvi potpredsednik vlade? Te funkcije nema ni u Zakonu o Vladi ni u Zakonu o ministarstvima a ipak na zvaničnom sajtu Vlade Srbije stoji da je A. Vučić prvi potpredsednik Vlade Srbije.

- Ni meni, kao pravniku, nije jasno šta znači "prvi potpredsednik Vlade". To je samo maska za zloupotrebu položaja, kršenje ljudskih prava, povratak u 90-te u put u diktaturu. . .

 

Komentara: 8


# SNS Aleksandar Vučić Vladimir Cvijan intervju Dušan Ostojić Aleksandra Vučić
@sns_aleksinac @avucic @zubarcina @ 

▲ ▼ [+][-]


 • (+1) (-0)

  Objavite i ovo ako smete 17.01.2014.
  Nekoliko naprednjaka nezadovoljni stanjem u aleksinackom odboru SNS-a je vec kontaktiralo Cvijana. Uskoro formiramo odbor i u Aleksincu. Bili zivi pa videli

 • (+0) (-2)

  ostojicu ocekivao sam da ga malo vise propitas 17.01.2014.
  Ostojicu trebao si da pitas cvijana da li ga miskovic placa. i ti aleksincani sto ce formiraju cvijanovu partijy u Aleksinac ima se mnogo ovajde. zna se ko su glavni. naprednjaci ce vladaju naredne deset godine moz se prevrnete tako ima bude

 • (+0) (-2)

  Ćoške 18.01.2014.
  Čudi me da ga nije pitao hoće li da se razvede i oženi ponovo?
  To je bitnije od ostalog.

 • (+2) (-1)

  bulidzan 19.01.2014.
  coske,smesan si i jadan do bola
  jedino ti visis po ovimvestima i sve komentarises
  slepce jedan nema leba da jedes a daje komentara

 • (+0) (-2)

  Ćoške 20.01.2014.
  Znaš mi ti mnogo ko sam ja i imam li šta? :D

 • (+0) (-1)

  Info na info 20.01.2014.
  Znam ko je Coske. Ali, ko je Cvijan??

 • (+11) (-)

  Perkan 16.03.2021.
  Nestade čovek kao da ga nije ni bilo!

  https://www.danas.rs/drustvo/vladimir-cvijan-zbog-smrti-izbrisan-iz-imenika-advokata/

 • (+6) (-)

  UBIJEN 19.03.2021.
  VLADIMIR CVIJAN JE UBIJEN

  https://www.youtube.com/watch?v=qhpx1pmemcU


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima