Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Stigla struja, nema mnogo razloga za slavlje

rss

28.06.2011. Aleksandar Gvozden

Iako je ekipa Elektroprivrede Srbije uspela da obnovi pokidane veze za snabdevanje opštine električnom energijom, a meštani odahnuli nakon četvorodnevne izolacije i života u mraku, čini se da nema mnogo razloga za slavlje i opuštanje.

Stigla struja, nema mnogo razloga za slavlje

Pokidani strujni vodovi su bili veliki problem, ali samo deo ukupnog problema. Štete na objektima, kao i šteta na poljoprivrednom zemljištu je velika.

Iz opštine su usledile prve procene, međutim, domaćinstva tek trebaju da prijave oštećenja.

Usevi na najplodnijem poljoprivrednom zemljištu u opštini, koje u nekim delovima još uvek kuburi sa posledicama prošlogodišnjih poplava (deo oko Bovovišta), sada je, skoro potpuno, uništeno.

Postavlja se pitanje, šta se moglo učiniti?

Iz EPS-a su priznali da je jedan od uzročnika bila starost mreže i problem sa materijalima. Izveštaj protivgradne zaštite nismo dobili, tako da ne znamo da li je i sa kolikim kapacitetom dejstvovano.

Prošlogodišnje poplave su mogle biti blaže da je bilo blagovremenog upravljanja akumulacijom Bovan, kao i čistijih kanala Moravice. Nasipi na Moravi nisu dugo kontrolisani, niti obnavljani. Mreža za navodljavanje i odvodnjavanje i ne postoji.

Poljoprivreda je velika šansa za Aleksinac, ali se ništa ne čini da se poboljša i ekploatiše kao u razvijenim zemljama. Možda je i priroda kriva za neke probleme, možda ne možemo uticati na vodene stihije i snažne vetrove, ali prepitajmo i ljudski faktor. Ne bi smo rekli da postoji neki sjajni utisak.

 

Komentara: 2


# nevreme Aleksandar Gvozden Elektroprivreda
@agvozden @ 

▲ ▼ [+][-]


  • (+0) (-0)

    hm 28.06.2011.
    Dobro, to smo ustanovili i sta sada? Pa zna se: nista! Opet cemo da pricamo kako je ovo sve bilo sudjeno, kko nije moglo da se spreci (a da se ublazi?!) i samo znamo da kukamo a nista da preuzimamo. Sad ce i nas (moj nije sigurno) Ivan Dimic da ispadne heroj kako nam je doveo struju za par dana O boze koliko smo glup narod! Sve ce da se zaboravi za par nedelja i to je to. Onda iduce godine ajd´ponovo ista prica. Moravica ce opet da napravi lom, grad ce opet da polupa sve zivo. U krug u krug u krug. Narod ko ovce neke samo gledaju i nista ne preduzimaju. kako bi kad je vecina polupismena. Samo kriminal i droga. Tako nam i treba. Nije mi zao sto se ovo dogodilo. Moglo je da se bar umanji steta ako vec nije moglo da se spreci i ne samo za ovo vec za svaku neku nepogodu koja nam se desi bar za 50% smo sami krivi! Joj kad procitam "krizni stab zaseda...krizni stab ustanovio...krizni stab doneo odluku..." hahaha...koji bre crni krizni stab, glupak do glupaka. Sram da vas bude!

  • (+0) (-0)

    ristic13 28.06.2011.
    Ta prica ide stalno u krug .Sta reci a ne zaplakati ovce se sisaju mora.


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima