Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Problem radijacije: Ko je krivac?

rss

16.04.2007. Aleksandar Gvozden

Inspekcija za ekologiju podnela je krivičnu prijavu protiv preduzeća Guli Guli iz Sevojna zbog prometa radioaktivnog otpada.

Problem radijacije: Ko je krivac?

Inspekcija je donela rešenje kojim je firmi naloženo da odmah prestane sa otkupom i prometom sekundarnih sirovina jer je utvrđeno da je u vagonu natovarenom otpadnim gvožđem iz tog preduzeća četiri do pet puta povećana radioaktivnost pošto sadrži elemenat torijum.

Naravno, uvek je onaj ko je uhvaćen krivac za sve. Mene interesuje kada će se napokon otkriti odakle, ustvari, ovoliki radioaktivni materijal u Srbiji?

Ako neko od nas bude direktno ozračen hoće li i njega uhapsiti i kazniti? Ili su možda krivi cigani koji skupljaju ove materijale po livadama i šumama?

U Srbiji imamo izuzetno prljavu industriju. Zagađenje u Pančevu se utrkuje sa zagađenjem u Beogradu. Benzen u vazduhu će uskoro biti parametar vremenske prognoze, važniji od vlažnosti i vazdušnog pritiska. Železara ponovo radi, ali i truje uveliko.

Zašto baš cinkara u Aleksincu? Da li zadovoljava ekološke standarde Evropske unije ili zadovoljava samo novčanike naših političara?

Kada se sabere ovo zagađenje plus oslabljeni ozonski omotač iznad ovog dela evrope plus radijacija onda vas pitam: DOKLE?

Po svemu sudeći Vlada je nemoćna za sve, pa i za ekologiju. Kada ćemo već jednom videti i konkretnu odgovornost? Mislim da su, nažalost, ove reči uzalud pisane...


vidi:
Radioaktivno gvožđe bez porekla
Odakle radioaktivni otpad u Aleksincu?
Tragom za poreklom radijacije...
Rekorderi u malignim oboljenjima
Gde je završio nuklearni otpad?
http://www.kurir-info.co.yu/arhiva/2007/mart/24/V-09-24032007.shtml
Prijava za radioaktivni otpad
...

Komentara: 6


# Aleksandar Gvozden radijacija radioaktivni otpad
@agvozden @ 

▲ ▼ [+][-]


 • (+0) (-0)

  Zoran 17.04.2007.
  Onaj klipan, The Clinton, je pisao da je bacio na nas oko 13000 (trinaesthiljada) tona radioaktivnog materijala. Ako nisi znao, sada znaš, pa možeš da se žališ Upravi vodovoda, jer u Hag neće da ide.
  A namerno je zatrovao ovaj narod.

 • (+0) (-0)

  agvozden 17.04.2007.
  Ne bi bilo loše da navedeš izvor te informacije, kao i raspored bacanja takvih bombi po srbiji. Da baratamo barem nekom vrsto činjenica. Imam saznanja da je najveći deo tih bombi završio na području metohije. Mene interesuje konkretan podatak o raijaciji o Srbiji, zašto se to zataškava, kao i da li je bilo uvoza radioaktivnog otpada u prošlom veku. Klintona možemo samo da mrzimo, ali ove što su nam na dohvat ruke... šta ćemo sa njima? Izgeda da su i oni nedodirljivi?! Kažu da je pravda spora, ali dostižna. Ja ne bih da čekam, s toga i pokrećem ovakve teme. Hoću, bre, da znam u kakvoj sredini mi deca žive i gde da idem!

 • (+0) (-0)

  Zoran 18.04.2007.
  Ne mrzim The Clipana, samo pišem ko su krivci za zagađenje. A odgovornosti u JAVNIM KUĆAMA nema, niti će je biti. Ostaje nam mogućnost, da se žalimo Upravi vdovoda, ili bežimo, jer su Srbi ovde osuđeni na istrebljenje, kao Indijanci u Americi. O unižtavanju iz vazduha na http://www.jak.org.yu/nato/ratizvazduha.htm

 • (+0) (-0)

  agvozden 18.04.2007.
  Sporan je ovaj tvoj izvor jer navodi samo opisne podatke ili one koji su opšte poznati.
  Međutim, nigde ne postoji ni tačan broj žrtava - šta znači hiljade?
  Da li igde postoji podatak šta je gde bačeno? Ne interesuju me priče nego podaci!
  Svi se bave teorijama, gde su činjenice i dokazi. Empirija, bato!

 • (+0) (-0)

  Zoran 19.04.2007.
  Dokazi: Svuda oko nas...Hteli smo da proverimo u kakvim uslovima boravimo, dok letimo na obali jezera Pavlovci. Onda smo nasli puno maslacka, koji je srastao stablom. Kontrola jonizujuceg zracenja pokazuje veliki broj. Da nije neki Cernobilj? Jel zna neko nesto? Mi cemo da izbegavamo to pdrucje.

 • (+0) (-0)

  agvozden 25.07.2008.
  http://www.b92.net/info/emisije/jutopija.php?yyyy=2001&mm=10&nav_id=61966


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima