Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Neke nove klinke

rss

24.04.2014. tekst: Rajko Nedić

Roditelji, ne tužite Fejsbuk i ostale društvene mreže. Ne zovite policiju, tužilaštvo i novinare! Ne krivite loše stanje u državi ili nove tehnologije za ovo što vam se dešava.

Neke nove klinke

Dovoljno je da porazgovarate sa svojom decom. U ovom slučaju sa ćerkama, devojčurcima pred kojima je život. I da ih pitate... Zašto postavljaju onakve fotografije na društvene mreže? Koje fotografije? Pa one, lascivne, provokativne, plitke, prostačke, seksi...

Fotografije za prijatelje i društvo, a u stvari na izvol'te manijacima i ludacima koji jedva čekaju da se dokopaju "plena". U početku samo u virtuelnom svetu, a kasnije...

Panika zbog Fejsbuk manijaka koji je postavio slike obnaženih tinejdžerki i privukao na desetine hiljada posetilaca prilika je da se konačno napravi red. Ali ne na društvenim mrežama nego red u kući. Vrednosti nekih novih generacija danas se svode na mobilni ili tablet. Od ranog jutra, već na izlasku iz kuće, zna se - mobilni u jednoj ruci. Smart ako je moguće, što moderniji. Da se slučajno ne propusti neki poziv, poruka ili slika koja, podrazumeva se, treba da ima vrhunsku rezoluciju... Nadograđeni nokti i kosa, iskvarcovane, uz tonu šminke, silikoni, tone kubika koje neke devojčice dobijaju upravo od roditelja na poklon. Firmirana garderoba, tetovaže, one "kamiondžijska i JNA fazon" pod obavezno. Bez ove "opreme" se ne izlazi "na crtu". A crta su ekran, tastatura, kamerica. I takav, svakodnevni život između virtuelnog i stvarnog sveta, mora da ostavi posledice na ove mlade ljude. Kada se na to pridoda labilno i konfuzno porodično, školsko i okruženje u društvu i državi, onda ne treba da nas šokiraju objavljene slike devojčica.

Bez obzira na društveno i tehnološko okruženje, porodica je osnov svega. Da li roditelji umorni od posla i svakodnevnih obaveza i problema uopšte znaju šta se dešava svega nekoliko koraka od njih, u dečjoj sobi, iza vrata, a ispred ogledala ili ekrana telefona ili laptopova? Ili će podići uzbunu tek kada se obnažene i provokativne slike baš njegovog deteta nazvanog "drolja", pojave po internetu. Optužiće državu za nemar i strahovati kako će njegovu ćeru, njegovog anđela, napasti neki manijak ili pedofil?

Ova priča gotovo je identična kao i s maloletnim huliganima. Još po Beogradu kruži priča nakon poslednjeg incidenta na "Marakani" kada su navijači Partizana zapalili tribinu, a vatrogasci ih polivali vodom.

Klinac, sav izubijan, zagaravljen i mokar došao je kući, prošao pored oca zavaljenog u fotelju koji je šokiran gledao izveštaj s te utakmice. "Ćale, padala je kiša", rekao je ocu huligan koji je pola sata ranije pokazivao golu zadnjicu policajcima. Inače, kiše danima nije bilo u Beogradu. "Dobro sine, presvuci se da ne nazebeš. Nego vidiš li šta rade ovi huligani", zabrinuto je rekao otac. Dečko je otišao u svoju sobu. Na korak od oca.

Tako blizu, a tako daleko.

Srbija u 21. veku živi na razvalinama komunizma, u divljem kapitalizmu.

Deca nam odrastaju uz nakaradnu nacionalnu frekvenciju, uz lažne vrednosti i pogrešne idole, izobličene beskičmenjake i parazite svih vrsta koje svakodnevno gledamo. Porodica. Porodica je jedina prava zaštita za našu decu.


Rajko Nedić

Komentara: 1


# Rajko Nedić društvene mreže
@ 

▲ ▼ [+][-]


  • (+1) (-0)

    pera 02.05.2014.
    pa, lepe uzore imaju.
    prepune emisije soraja i stanija, kristijana i svakojakih glupaca i grubijana


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima