Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Nekada simbol grada, danas deponija (Video)

rss

13.02.2021. Aleksinac.net

Kad bi Johan (Jovan) Apel danas ustao iz groba, trebali bi mu sigurno pola minuta da poželi da se vrati odakle je došao. Ovaj čuveni rimokatolik iz Austrougarske je 1865. godine otvorio ručnu pivaru u Aleksincu tik uz obalu reke Moravice. Kasnije početkom 20. veka upravljanje pivarom preuzeli su njegovi sinovi Josif i Hubert.

Nekada simbol grada, danas deponija (Video)

Početkom drugog svetskog rata "Aleksinačka pivara" se pretvorila u vinariju, a pivara je postala simbol prosperiteta našeg grada.

Naš popularni podrum je tada imao oko 50 prodavnica širom bivše države (Beograd, Zagreb, Rijeka, Banjaluka), ali prava atrakcija je bila prodavnica u Minhenu.

Čuvena Aleksinačka ružica naručivala se u svim kafanama vrlo rado, a deca su uživala u voćnim sirupima. Svi još pamtimo miris sušenog crnog luka koji se protezao celim gradom.

I tako naš privredni gigant zvanično prestade sa radom 2001 godine.

Prođoše 20 godina, a pivara još uvek stoji na istom mestu. Valjda čeka nekog investitora, koji će na pivarskom zemljištu investirati u neku novu budućnost.

A za to vreme, čitav posed je pretvoren u novonastalu gradsku đubranu i to u centru grada.

Uživajte u "taze" slikama, pokažite svojim najbližima gradsku četvrt strave i užasa pokraj reke Moravice. Slede praznični dani i produženi vikend, valjda će oni koji treba da obiđu "ulicu brestova", naći malo vremena za laganu šetnju i počiste đubre ispred svog praga.

Komentara: 2


# Aleksinac deponija pivara
@ 

▲ ▼ [+][-]


 • (+5) (-)

  Dragan 15.02.2021.
  Ko posle bombardovanja. Sta kazu gradski oci , jel se sekiraju.
  P.S. snimite i ciglanu slicno je.

 • (+11) (-)

  Srba 15.02.2021.
  Za sve su krivi ondašnji opštinski rukovodioci i stečajni upravnik.Sramota da nešto što je trebalo da bude muzej danas izgleda ovako.Sve je polupano, pokradeno,uništeno.Nije mi jasno da opština nije mogla da plati čuvara.Katastrofa.


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima