Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

"55" - sekunde

rss

11.07.2021. Saša Gidra Marković

Matiza sam opet iz Kosovske isterao u rikverc. Nisam valjda lud da pravim jednosmerni krug oko školskog dvorišta, svaki dan. Krenuo sam standardno prema gradu, valjda znam gde.

"55" - sekunde

Sa desne strane banjskog druma prate me potkolenice žirafinih nogu, koje su blokirale pešački na glavnom ulazu kod osnovne škole. Konstatujem da lubeničari ove godine zbog žuto-crnih stubova, nisu zauzeli svoje pozicije.

Mahinalno sam krenuo jednosmernom, a ispred katastra kao i svako jutro pozdavio Peru, veselog službenika, koji se na stepenicama, mesecima ljubazno obraća sugrađanima i u prolazu me pita: "Gidrić, ko je lomio stakla onomad po Aleksinac".

Stao sam na semafor, kontam da beli mantili ispaljuju što manje nikotina na sporednom ulazu Centra za kuluru. Izgleda da su konačno prepolovili smenu i da se vraćaju polako u svoje ordinacije. Prosto ne mogu da verujem da ovog jutra nisam video Šekija na raskrsnici kod semafora.

Sekond hendovi sa desne strane polako otvaraju svoja krila, za pituljicu kod Culeta sam po stoti put zakasnio. Ispred Šorkove farbare, pozdravljam Pedu, koji izgleda zna pošteno da troši početne penzionerske dane.

Nervozni taksista, koristi poznanstvo da mu dam prednost na raskrsnici. Nova parking mesta i kese za đubre oko znakova sa upustvima za plaćanje, su glavna tema ovog jutra.

Čovek u automobilu sa BG tablicama uzalud pokušava da plati parking.

- "Ako ga, malo nek se muči i nas po Beogradu zajebava ko kako stigne, samo znaju da legnu na sirenu čim na vide AL tablice".

Sa desne strane uočavam da je Nada, proširila svoju stalnu trotoar ponudu stolicama u vidu letnjih ležaljka. Iza krivine čeka me zamka, šta da se radi, jednosmerna ulica, nema ko da ti blicne. Napravio sam veliki prekršaj u životu, nisam upalio svetla, dobio sam žuti karton kod kožare.

Iza njihovih leđa, ispod mosta demonstracija "više sile". Petrovdan je uskoro, nema "zlatne kabine", za cara koji ide peške. Puštam uredno prvenstvo prolaza, čekam strpljivo minimum dva minuta, a oko skrivenog kotura na keju polako se formira jutarnja družina za "Niško".

Gledam da vidim Marinka, živo me interesuje njegov komentar o skorom debaklu košarkaša. Produžavam dalje, dok se miris "Hogarove" skare polako širi u vazduhu. Naravno, propuštam preko pešačkog gradski čopor lutalica koji "drži" ovaj deo grada.

Nemam gde da se parkiram. Valjda ću do kraja meseca da posetim Zorana frizera.

Žurim ka cilju, ali neuspešno, brže su te Džordanove 23 sekunde . Konačno dolazim do najčešće psovanog gradskog mesta zvanog "55 sekunde". Odlično imam vreme da kupim u gradskoj "Tetki lek", lubenicu kod Radeta, pojačam 202, uzmem žvaku i preispitam sebe, šta danas pametno treba da uradim.

Svi se nervozno spremaju za start, konačno zeleno, kreće trka formule jedan.

Nastavljam pravo, poštujem kandidata auto škole koji na kraju ulice kao i svi mi uči da pođe pod ručnu. Obavezno bacam pogled na našu staru zlatnu fontanu, dok srećni taksista na autobuskom stajalištu krade putnike Niš-ekspresu.

Ispred SUP-a propuštam pešake, trotinete, rošule, a na donjoj raskrsnici dajem prednost Sokobanjcima. Vraćam se kući, napravio sam krug i nemam pojma šta sam hteo celo vreme da vam kažem ovom pričom.

Nastavnici mi okupirali Kosovsku. Žirafine potkolenice napraviše čudo. Nemam gde da se parkiram. Uterujem kola u dvorište.

Konačno svatam da su one 55 sekunde zlata vredne. Nemoj nekog da sam slučajno čuo da ih ponovo psuje, vređa ili ponižava.

Jedino sam u te 55 sekunde  uradio nešto produktivno to jest pametno. Razmišljam o skraćenom Petrovdanu, rešili i njega da unište...

Odoh na Jaz...

Da odmorim mozak.

PS

"55 sekunde" je svakodnevnica našeg grada. Zamišljena je kao zabava kroz naše dve jednosmerne ulice koje čine pojas oko glavne ulice. Svi likovi  u priči su istiniti i ja samo pokušavam da ih predstavim na svoj način, kao neizbežnu lepu svakodnevnicu.

Prijatelj priče : TR - "TEKI - JEDAN"

 


# Aleksinac automobil Saša Marković Gidra
@


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima