Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

„Zarezojla“ na aleksinački način

rss

17.02.2017. aleksinac.biz

Sveti Trifun ili popularno Zarezojla“ slavi se u čitavoj Srbiji kao dan vinogradara.

„Zarezojla“ na aleksinački način

Imali smo prilike da se družimo sa boemima koji su se sastali u Tihoj noći da i ovog puta kao i prethodnih 29 godina proslave, zapevaju, popiju… Kako kaže naš narod, red je izveden domaćinski.

Ujutru se išlo u vinograd da se zareže loza i zalije vinom. Odsečene grančice skupljene su u snop i donesene kući da stoje do sledeće godine.

Drugi deo nastavljen je u kafani Tiha noć. Kolačar je ove godine bio Vojislav Bošković, trgovac u penziji , a slavu je osvetio pop Ivan. Svako je doneo po nešto od kuće , šta je imao, razne sezonske salate i naravno prase koje je bilo na stolu. Od pića se pilo samo domaće vino i rakija – rekao nam je Ilija Stojmenov, građevinski preduzimač i jedan od učesnika.

Struktura ljudi bila je različita. Za istim stolom sedeli su kafedžije, profesori, bankari, razne zanatlije i penzioneri. Najstariji među njima bio je 76 godišnji Mare Matić, bivši šef poznatog Motela, jednog od kultih mesta Aleksinčana.

I trebalo je videti kako boemi umeju da uživaju. Polako se pije, polako se mezi, a najviše se peva. Naravno, niko pijan jer svi su prošli dugogodišnju kafansku školu. Uz pesmu i svirku poznatog niškog muzičara Mileta Dinića Bašala, glavni štimung davao je Žika Stanković, vlasnik kafane Tiha noć koji je prvi počeo da peva, a zatim su nastavili i svi ostali.

Sutradan je organizovan „radni doručak“. Sumirali su se rezultati, prepričavale anegdote, a dojelo se i dopili ono što je ostalo od juče. I tako do sledeće godine, kada će ovo društvo slaviti 30 godina „opstanka za kafanskim stolom“ .

Tekst i foto Dušan Stevanović

Komentara: 0


# Tiha noć kafana Dušan Stevanović Sveti Trifun Vojislav Bošković
@


 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima