Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Reagovao zaštitnik građana zbog pritužbi na šahovski turnir u osnovnoj školi "Ljupče Nikolić"

rss

23.12.2021. RTS

Zaštitnik građana je pokrenuo kontrolu pravilnosti i zakonitosti rada ovog ministarstva zbog pritužbi na postupanje organizatora državnog takmičenja iz matematike koje je održano u aprilu 2021. godine i zbog pritužbi na naknadne izmene propozicija od strane organizatora na opštinskom takmičenju u šahu u Osnovnoj školi "Ljupče Nikolić" u Aleksincu.

Foto: arhiva

Zaštitnik građana zatražio je od Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da učestvuje u kontroli postupanja organizatora svih takmičenja za učenike osnovnih i srednjih škola kako bi svim učesnicima bilo omogućeno da se takmiče pod jednakim uslovima.

U mišljenju za otklanjanje nedostataka Zaštitnik građana je zatražio da resorno ministarstvo obezbedi da organizatori takmičenja potpuno poštuju propisane uslove organizovanja i propozicije takmičenja, kao i njihovo jednako postupanje u svim slučajevima i na svim nivoima takmičenja.

Zaštitnik građana u mišljenju navodi da sva takmičenja koja se organizuju u saradnji sa resornim ministarstvom, bez obzira što ta pravila određuju neposredni organizatori koji su najčešće udruženja građana, moraju biti predmet kontrole odnosno odobravanja od strane resornog ministarstva, u cilju sprečavanja bilo kakve proizvoljnosti u sprovođenju takmičenja, navodi se u saopštenju Zaštitnika.

Zaštitnik građana smatra, kako se dodaje, da Ministarstvo, u skladu sa zakonom, ima ulogu u obezbeđivanju poštovanja zakonom propisanih principa obrazovanja i vaspitanja, pre svega principa jednakosti, te samim tim i obavezu sprečavanja nejednakog postupanja prema detetu-učeniku koji je takmičar.

Izvor

Komentara: 0


# turnir Ljupče Nikolić OŠ šah takmičenje zaštitnik građana
@


 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima