Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Vojska kod Mozgova ispalila projektil dometa 40 km

rss

26.04.2020. Južne vesti

I dok se ceo svet bori protiv virusa korona, a u Srbiji je vanredno stanje zbog pandemije, te su zatvorene granice i na snazi su oštre mere za sprečavanje širenja virusa, u Mozgovu kod Aleksinca izvedena je danas vojna vežba - gađanje iz samohodne top-haubice.

Foto: Vojska Srbije

Projektil čiji je domet 40 kilometar ispaljen je prvi put posle 29 godina, rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin i istakao da je ova vežba dokaz da se konstantno radi na modernizaciji Vojske Srbije.

Iako je i dalje zabranjeno okupljanje više od 2 osobe na jednom mestu kako bi se sprečilo širenje virusa korona, više desetina vojnika okupilo se danas kod Aleksinca. Vojnoj vežbi, koju su izveli pripadnici Mešovite artiljerijske brigade i Tehničkog opitnog centra prisustvovao je i Vulin koji je ocenio da je ovo "istorijski dan".

Vojska Srbije osvaja i ono što je nekada imala i nove sposobnosti i neće proći ni jedan dan, a da se ne radi na jačanju i modernizaciji naše vojske. Prvi put nakon 1991. godine Vojska Srbije ispalila je projektil čiji je domet 40 kilometara. Ovo je za nas istorijski dan i pokazalo se da smo u stanju da povratimo sposobnosti koje smo nekada imali. Naša zemlja pokazuje da je sačuvala Odbrambenu industriju Srbije i da Vojska Srbije ima na koga da se osloni, kao i da je u stanju da parira bilo kojoj svetskoj sili kada su u pitanju artiljerija i dalekometni artiljerijski projektili - rekao je Vulin.

Zašto je vežba urađena u vremenu kada je prioritet, kako nadležni često govore - borba protiv nevidljivog neprijatelja - virusa korona, Vulin nije obrazložio.

Dok su građani Srbije u karantinu zbog policijskog časa koji važi ceo vikend, Vojska se pohvalila novom opremom. Prema rečima ministra Vulina mali broj je zemalja na svetu koje su u stanju da prave i oruđe i municiju koju to oruđe koristi.

Naime, gađano je iz samohodne top-haubice 155 mm NORA-B52 M15 koju je proizvela firma Jugoimport SDPR, a prema rečima pomoćnika generalnog direktora ove firme Milana Furtule, skoro sve je srpski proizvod.

Izvor

Komentara: 0


# Aleksinac Mozgovo Aleksandar Vulin vojska vojna vežba
@VulinAleksandar @mo_i_vs @


 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima