Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Kanalizacije narušavaju izgled keja i izazivaju ekološku štetu

rss

10.11.2016.

Nesavesni građani svojim ponašanjem nanose ekološku štetu, i pored truda nadležnih da se neke stvari urede i promeni slika grada.

Kanalizacije narušavaju izgled keja i izazivaju ekološku štetu

Ovih dana su aleksinčani ponosni na projekat uređenja korita reke Moravice, čini nam se bez obzira na političku pripadnost. Ovim projektom Moravica dobija svoje nove ruho, a grad dobija kej. Biće moguće obići reku celom dužinom, kojom pritiče kroz naseljeno mesto Aleksinac.

Međutim, ima i onih koji bi da pokvare ovaj projekat.

Sanacijom korita Moravice, na površinu izlaze neki stari i novi problemi.

Naime, stanovnici aleksinačkih naselja Baturovac i Zeleni Vir su izvode svojih kanalizacija, septičkih jama, sproveli direktno u reku Moravicu.

Naš čitalac Marko, inače na master studijama iz ekolgije u Novom Sadu, prosledio nam je fotografije dela bedema, kao dokaz.

On napominje da ke osamnaest domaćinstava ovog naselja sprovelo izvode septičkih jama u reku Moravicu.

Nadamo se da će nadležni reagovati, kako lokalni, tako i republički, jer je o ovom problemu već obavešteno ministarstvo zaduženo za zaštitu životne sredine.

Komentara: 3


# ekologija Moravica kanalizacija kej bedem Baturovac Zeleni Vir
@


 

▲ ▼ [+][-]


 • (+33) (-2)

  Običan građanin 10.11.2016.
  Nije u redu upuštati fekalu kanalizaciju direktno u reku, ali građani koji su taj problem rešili na taj način nisu krivi zbog toga. Gospodi iz JP Vodovod i kanalizacija predlagano je da izgradnjom fekalne kanalizacije, i simboličnim naknadama za priključenje, omogući stanovnicima ovog dela Aleksinca trajno rešenje ovog problema, međutim nije bilo interesovanja nadležnog preduzeća za to. Čak je bilo problema i oko izmeštanja postojećeg kolektora u ulici Sportskoj, za koji gospoda iz nadležnog JP Vodovod i kanalizacija tvrde da nije u njihovoj nadležnosti. Što se tiče moguće ekološke katastrofe, i do sada se fekalna kanalizacija izlivala direktno u reku Moravicu samo što se izlivi nisu videli od rastinja na obalama (napomena: količina otpadnih voda koja će se slobodno izlivati u reku biće smanjena puštanjem u rad sifonskog prelaza kod pivarskog mosta). Moje mišljenje je da nisu samo građani nesavesni već i ljudi iz nadležnog preduzeća koji ne pokazuju želju da išta urade po pitanju kanalisanja otpadnih voda ne samo u zoni Moravice, već na teritoriji čitavog Aleksinca.

 • (+5) (-55)

  Javna predzeća funkcionišu super 10.11.2016.
  Gospodine, od kada je izabrana nova vlast javna preduzeca funkcionisu mnogo bolje.
  U Aleksincu se dosta toga izgradilo i renoviralo.
  Neumesno je od vas da ovako pozrtvovanu lokalnu vlast blatite neistinama

 • (+18) (-3)

  Marina 12.11.2016.
  Poruka domacinstvima iz ovih ulica pored Moravice - po meni postoje 3 resenja.
  1. Vratiti odvod u septicke jame pa kad nadodje Moravica i septicke jame pocnu da se izlivaju po dvoristima zamolite opstinu da vam kupi duboke gumene cizme da ne gazite u papuce kad idete za drva. Moravica ce kad tad da se povuce.
  2. Posto ste pisali peticije i trazili kanalizaciju da vam se uvede a opstina ne aje provedite pokretnim crevima izliv do opstine.
  3. Pisite Vucicu i ministarstvu zdravlja pa ce mozda Vucic kao Obama i Putin doci licno da vidi u cemu je problem i da resi problem posto opstina i komunalno to ne moze da uradi zadnjih 40 godina.
  Pozdrav


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima