Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Aleksinčanka pobedila grip pred porođaj

rss

09.03.2015. Blic, Južna Srbija Info

Mnogo smo brinuli, ali Aleksandra je bila jača od gripa i sad čekamo taj srećni dan kad ćemo dobiti prvo dete, ushićeno za „Blic” priča Miloš Nikolić, muž trudnice u devetom mesecu koja je juče sa Infektivne klinike u Nišu puštena na kućno lečenje.

Aleksinčanka pobedila grip pred porođaj

Aleksandra Nikolić (20) iz okoline Aleksinca obolela je od virusa svinjskog gripa neposredno pred porođaj, ali se, na njenu sreću, sve dobro završilo. Trudnica je imala lakši oblik bolesti i zadržana je dva dana na Infektivnoj klinici u Nišu. Budući da komplikacija nije bilo, Aleksandra je juče puštena na kućno lečenje.

- Uplašio sam se kad su mi još u Aleksincu doktori rekli da je moja žena možda zaražena gripom. Odmah mi je sinulo da je skoro od gripa umrla trudnica iz Negotina. Ali nisam želeo da paničim. Aleksandra je u devetom mesecu, termin za porođaj joj je 23. marta. Brinuo sam za nju i bebu. Čekamo taj srećni dan kad će da mi rodi prvo dete. Ovo nas je malo potreslo - ispričao je za „Blic“ Aleksandrin muž Miloš.

Svinjski grip poslednjih nedelja ozbiljno hara Srbijom, odnoseći u proseku po jedan život dnevno. Naročito su ugroženi hronični bolesnici i trudnice.

- Trenutno na klinici imamo 17 osoba sa dijagnozom gripa ili slično gripu. Četvoro njih je priključeno na respirator, a za još troje se pretpostavlja da će takođe morati na aparat. Reč je o hroničnim bolesnicima. Njima se, kao i trudnicama, savetuje poseban oprez. Za vakcinaciju je kasno i zato treba da izbegavaju gužve, da u ishrani imaju što više svežeg voća i povrća i da vode računa o higijeni, pre svega da redovno peru ruke - kaže epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović, vršilac dužnosti direktora Instituta za javno zdravlje u Nišu.

On dodaje da će talas gripa potrajati tokom celog marta, ali da se već početkom aprila očekuje drastičan pad obolelih.

Komentara: 0


# Aleksandra Nikolić epidemija Branislav Tiodorović Institut za javno zdravlje Žarko Ranković Klinika za infektivne bolesti
@ 

[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}