Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Stanković: broj nezaposlenih manji od 7000

rss

30.09.2016.

Svečano uručeni ugovori o dodeli subvencije za zapošljavanje nezaposlenih lica iz kategorije teže zapošljivih na novootvorenim radnim mestima.

Foto Opština Aleksinac

Danas su u svečanoj sali Skupšine opštine Aleksinac predstavnici Opštine Aleksinac i Nacionalne službe za zapošljavanje uručili ugovore o dodeli subvencija privatnim poslodavcima sa teritorije naše opštine, koji su izabrani na konkursu krajem juna ove godine, a odnose se na zapošljavanje lica iz kategorije teže zapošljivih na novootvorenim radnim mestima.

Predstavnici Opštine Aleksinac i Nacionalne službe za zapošljavanje ovom prilikom uručili su ugovore o dodeli subvencije u iznosu od 250.000 dinara privatnim poslodavcima sa teritorije naše opštine, izabranim na konkursu raspisanom krajem juna ove godine. Zauzvrat, ovi poslodavci će zaposliti po jedno nezaposleno lice sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje, koje pripada kategoriji tzv. teže zapošljivih. Iako se subvencije isplaćuju poslodavcima u jednokratnom iznosu, njeni krajnji korisnici su nezaposlena lica koje se zapošljavaju kroz ovu meru.

Radi se o realizaciji jedne od mera aktivne politike zapošljavanja predviđenih Lokalnim akcionim planom zapošljavanja za 2016. godinu, a koje zajedničkim sredstvima finansiraju i sprovode Nacionalna služba za zapošljavanje i Opština Aleksinac. Za realizaciju ove mere aktivne politike zapošljavanja iz budžeta Republike Srbije i budžeta Opštine Aleksinac izdvojeno je ukupno 9.000.000 dinara.

U skladu sa raspoloživim sredstvima, ove godine izabrano je 36 poslodavaca - korisnika subvencije, od ukupno njih 47 koliko se prijavilo na konkurs.

Nezaposlena lica iz kategorije teže zapošljivih, na koje se ova subvencija primenjuje su: mladi do 30 godina, stariji od 50 godina, viškovi zaposlenih, Romi, osobe sa invaliditetom i radno sposobni korisnici novčane socijalne pomoći.

Predsednik opštine Nenad Stanković je istakao da ga kao vodećeg čoveka lokalne samouprave raduje što je broj nezaposlenih u našoj opštini iz meseca u mesec sve manji i što je konačno prekinut negativni trend rasta lica koja se nalaze na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje.

- Pre mesec i po dana u Aleksincu je po prvi put posle mnogo vremena broj neupošljenih lica pao ispod 7000. Ja se sećam brojke od pre nekoliko meseci koja je bila preko 8400 nezaposlenih i koja me je plašila, jer sam se bojao da ćemo, ako se taj trend nastavi, doći do 9500 neupošljenih lica. Srećom, i u državi je došlo do promena, pre svega poslovnog ambijenta vezanog za investicije u nova radna mesta, ali i ovakvi napori lokalnih samouprava i ministarstva, to jest NZS, doprinose da se taj broj polako smanjuje. Mi smo još uvek daleko od neke željene cifre. Interes nam je da se broj nezaposlenih i dalje smanjuje i činimo sve što možemo da se to i desi.


# opština
@


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima