Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Velika potražnja za sezonskim radnicima

rss

03.05.2022. RTS

Za sezonskim poslovima od maja do oktobra potražnja je velika. Savetnik Nemačke razvojne saradnje GIZ Zoran Jakovljev kaže za RTS da poslodavci preko interneta mogu prijaviti sezonske radnike u poljoprivredi. Radnici na taj način ostvaraju prava iz penzijskog i socijalnog osiguranja u slučaju povrede na radu, a za poslodavce je skraćena procedura, ukazuje Jakovljev.

Foto: Mason C / Unsplash

Za sezonskim poslovima od maja do oktobra potražnja je velika. Najviše posla ima za građevinske radnike, konobare, prodavce sladoleda, berače voća.

Predstoji berba i malina, a to je najtraženije zanimanje za koje se, kažu, dnevno plaća i 8.000 dinara.

Zoran Jakovljev kaže da je Nemačka razvojna saradnja od 2017. godine, u partnerstvu sa NALED-om, podržala institucije Srbije u uvođenju elektronske procedure za prijavu i odjavu sezonskih radnika u poljoprivredi.

"U tri godine, od početka funkcionisanja sistema, putem portala www.sezonskiradnici.gov.rs  preko 500 poslodavaca prijavilo je više od 60.000 radnika za više od 2,9 miliona radnih dana. Time je ostvaren dodatni prihod za budžet Srbije na osnovu uplate poreza i doprinosa za socijalno osiguranje za oko 7,9 miliona evra", pojašnjava Jakovljev.

Dodaje da su putem ovog sistema radnici legalno prijavljeni, te da ostvaruju sva prava iz penzionog i socijalnog osiguranja u slučaju povrede na radu.

"Poslodavcima je skraćena procedura, a država je opet legalizovala ove tokove", ističe Jakovljev.

Dodaje i da procedura prijave radnika za poslodavce nije komplikovana, te da traje svega pet minuta prijava radnika po danu, ali i da je ove godine manji iznos poreza i doprinosa - 380 dinara po radniku za dan.

Prema njegovim rečima, sezonski radnici koji su nezaposleni i primaju novčanu naknadu neće ostati bez te benificije, iako su angažovani putem ove elektronske procedure, a i ostvaraju i penzijsko i zdravstveno osiguranje u slučaju povrede na radu.

Prema informacijama sa terena, kaže da poslodavci u sektoru poljoprivrede pružaju dobre uslove, te da obezbeđuju obrok, ali i smeštaj za radnike.

Objašnjava da je reč o usmenom ugovoru između poslodavca i radnika, kojim treba da se uslovi unapred ugovore.

Sve više mladih sezonskih radnika

Dodaje i da je sve više mladih radnika na sezonskim poslovima.

"Ovaj sistem omogućava, po zakonu, da sva lica starija od 15 godina mogu da rade na sezonskim poslovima, s tim da maloletnici treba da imaju saglasnost roditelja ili staratelja", kaže Jakovljev.

Poslodavci mogu da prijave i strane radnike za sezonske poslove u poljoprivredi, ističe Jakovljev, koji dodaje da se zahtev podnosi MUP-u koji posle tri dana izdaje broj za tog radnika, koji se dalje koristi kao sredstvo za identifikaciju.

"Imamo porast broja i stranih radnika koji su angažovani u Srbiji", ističe Jakovljev.

Govoreći o elektronskoj prijavi drugih sezonskih poslova, Jakovljev kaže da je Ministarstvo za rad pripremilo nacrt zakona, koji će omogućiti da se ovakav sistem koristi i u sektoru građevinarstva, turizma i ugostiteljstva, kao i za kućne i pomoćne poslovima.

"Nemačka razvojna saradnja podržava širenje ovog sistema i u regiona", poručuje Zoran Jakovljev iz GIZ-a.


# poljoprivreda sezonski radnici
@


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima