Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Suša odnela više od 50 odsto roda kukuruza

rss

17.08.2012. Izvor: Radio Aleksinac, Foto: A. Gvozden

Sve što Srbiji bude doneo izvoz novog „fiće”, a procenjuje se da za ovu godinu taj posao vredi oko 300 miliona evra, odneće suša samo na izvozu kukuruza. Suša je, prema procenama, odnela između 50 i 70 odsto ovogodišnjeg roda kukuruza. Najteže pogođene njive pod kukuruzom su na jugu Srbije i u nekim delovima Vojvodine.

Suša odnela više od 50 odsto roda kukuruza

S obzirom na u najmanju ruku prepolovljen rod, nećemo imati šta da izvezemo, a to znači da ćemo izgubiti celih 400 miliona evra. Direktor udruženja „Žita Srbije” Vukosav Saković kaže da će umanjeni rod biti dovoljan za domaću potrošnju, ali da je problem to što su izvoznici već ugovorili prodaju pola miliona tona ove žitarice.

Prema rečima Zlatka Denića, stručnog saradnika Radio Aleksinca, kukuruz je naviše, što je paradoks, stradao na lakim zemljištima pored vodotoka, pogotovu ako na tim parcelama nije bilo navodnjavanja. Denić ističe da su nešto bolji usevi na onim njivama gde je primenjena puna agrotehnika i na zemljištima koja teže ispuštaju vlagu.

- Smonica je tip zemljišta koje dominira i u aleksinačkom kraju, a ono malo bolje podnosi ovakve sušne uslove. Još ako je primenjena dobra agrotehnika, izabran dobar hibrid, jer smonica ima u sebi gline pa bolje zadržava vlagu, takve parcele će bolje podneti sušu.

Zbog suše su podbacile su i ostale kulture, pa je manje stočne hrane. Neki od poljoprivrednika sa teritorije opštine Aleksinac način za očuvanje svojih stada vide u pravljenju silaže, kako bi sprečili potpuno propadanje kukuruza zbog suše. Da bi mogao da se koristi za silažu, podseća naš sagovornik, kukuruz mora da bude u fazi voštane zrelosti.

Ipak, iako je preporuka stručnjaka da se u ovakvim vremenskim uslovima rod kukuruza bar delimično iskoristi u ove svrhe, Denić napominje da se silaža se ne sprema ako poljoprivrednik nema dovoljan broj grla stoke u štali, jer bi u tom slučaju ostala neiskorišćena. Da bi se dobila kvalitetna silaža, potrebno je u jamu ubaciti bar 40 – 50 tona kukuruza.


video...

Komentara: 0


#
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima