Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

RAZVOJ ZA OPSTANAK SELA

rss

23.07.2008. Branislav Gulan

RAZVOJ ZA OPSTANAK SELA

U Srbiji ima blizu milion nezaposlenih. Istovremeno od 4.800 sela, svako četvrto je na putu nestajanja. Tako će za deceniju i po u njima samo ostati spomenici kao dokaz skorašnjeg života. I dok ljudi nemaju posla, a sela izumiru nedovoljno se koristi šansa da se ti negativni trendovi na srpskom selu zaustave, a samim tim počnu i razvijati ruralna područja.

Slično stanje je u opštini Aleksinac u kojoj ima 57.000 stanovnika sa 72 sela. Međutim, samo u tri sela raste broj stanovnika. Stoga su u opštini Aleksinac na predlog Regionalne privredne komore Niša, Regionalnog zadružnog saveza Niša i uz pomoć Privredne komore Srbije (PKS) odlučili da se ti negativni trendovi za sada bar ublaže, a potom i - otklone. Sad je u toku izrada programa razvoja po kome se ovi trendovi na selu mogu zaustaviti kroz razvoj poljoprivrede, ali i delatnosti oko agrara. Po rečima predsednika Skupštine opštine Aleksinac Ivana Dimića ovo nije nerazvijena, ali je siromašna opština. Najbrži razvoj i opstanak vidi se kroz stvaranje programa u kome će se pažnja posvetiti poljoprivredi. To znači, treba hitno privatizovati PIK ,,Aleksinac'' koji poseduje blizu 900 hektara zemlje u kome je nekada bilo više hiljada zaposlenih. Direktor Zavoda za proučavanje sela Srbije prof. dr Đura Stevanović ističe da razvoj poljoprivrede znači i zapošljavanje oko agrara, a to je šansa za ostanak mladih, pa i opstanak sela.

Potpredsednik PKS dr Stojan Jevtić navodi da smo agrar zapustili, da već treću godinu uzastopno imamo pad proizvodnje, a to je jedina delatnost koja u Srbiji prilikom izvoza ostvaruje suficit sa svetom. U 2007. godini to je bilo 700 miliona dolara. Po njegovim rečima potrebno je reafirmisati zadrugarstvo i krenuti u proizvodnje onih useva i voća koji odgovaraju tom podneblju. To znači, kaže on, da onima koji su ostali bez posla, a dobili otpremnine u firmama moramo ponuditi programe za samozapošljavanje u selima.


agropress.org.rs

Komentara: 0


#
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima