Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Poljoprivrednici nezadovoljni otkupnom cenom pšenice

rss

22.07.2013. Izvor: Radio Aleksinac

Poljoprivrednici sa područja opštine Aleksinac su zadovoljni ovogodišnjim prinosom pšenice, ali su ogorčeni trenutnom cenom hlebnog žita. Zbog tako niske cene, znatne količine pšenice završiće kao stočna hrana.

Zbog niskih otkupnih cena, pšenica kao stočna hrana

Proizvođač Dobrica Stevanović iz Gredetina, međutim, nije siguran da će i na taj način povratiti bar deo uloženih sredstava u ovu poljoprivrednu kulturu iako se trudio da redukovanom setvom, bez oranja, smanji troškove prošle jeseni.

- Cena pšenice je vrlo niska i ne može da pokrije troškove proizvodnje, to svi već znaju. Što se pšenice tiče, ona je oduvek bila najjeftinija stočna hrana, tako da sigurno neće ići u prodaju. Ali čak i tada zarada zavisi od cene stoke koja se talasa non stop. Nije ništa organizovano, već kako nakupci reše, tako biva. Videćemo i u kom će periodu stoka stići za prodaju, ali u svakom slučaju mi se mnogo više isplati da hranim stoku nego da prodam pšenicu.

Stevanović kao primer dobre prakse navodi Austriju čiji poljoprivredni proizvođači godinu dana unapred znaju kolika će biti cena pšenice po hektaru i dodaje da je ona ove godine čak 100 puta veća nego cena žita u Srbiji.

- Ako država nema neki plan po kome se zna unapred šta treba, koliko treba i koliko to otprilike košta, i na taj način pravi paritete, biće kao sa jagodama i ostalim proizvodima, jedne godine bagatelna cena, druge godine trostruka. Mislim da će iduće godine da se svede sve na uvoz. A čuo sam od ljudi koji rade u Austriji da Austrijanci plaćaju 5.000 evra po hektaru i da se unapred zna kolika je cena, tako da seljak može da odluči šta će da radi. Kod nas se plaća 50 evra po hektaru i to nam ne isplate odmah – razočaran je poljoprivrednik iz Gredetina.


Zbog niskih otkupnih cena, pšenica kao stočna hrana

Poljoprivrednik Srba Trifunović iz Lužana ove godine pod pšenicom, ali i drugim strnim žitima, imao je više 10 hektara. Kako kaže, hlebno žito je rodilo izuzetno dobro, osim na manjem delu koji je s proleća zahvatio grad, ali se ove godine miris sveže umešenog domaćeg hleba po svemu sudeći neće širiti sokacima, jer će gotovo sva pšenica biti utrošena kao stočna hrana.

Na taj potez Trifunović je, kao i mnogi drugi poljoprivredinci, primoran zbog izuzetno niske cene pšenice, koja se u jednoj menjačnici u Moravcu otkupljivala i za manje od 15 dinara po kilogramu. Takav potez države je za svaku osudu, naglašava ovaj poljoprivrednik.

- Moja pšenica će najviše otići za stočnu hranu. Nešto ću ostaviti za sopstvene potrebe, ali će većina, a ja trenutno imam nekih 80, 90 nažnjevenih tona, otići u stočnu hranu pošto ja čuvam dosta stoke, imam osamdesetak grla krupne stoke. Da vam kažem nešto, cena koncentrata je 40 dinara. Ja treba da dam tri, ili dva i po kilograma pšenice za kilogram koncentrata, a to ni u ludilu neću.

Zahvaljujući dobrom prinosu, Trifunović ove godine neće trpeti gubitke zbog niske otkupne cene pšenice, ali neće moći ništa ni da zaradi. Takvu računicu, nažalost, neće imati oni koji imaju manje prinose, pa će njihov saldo na kraju leta ipak biti u minusu. Uložen rad seljaka od setve do žetve tek je nenaplativ.

- Zbog čega bih ja u tu proizvodnju uključio 200.000 ili 300.000 evra, što se tiče zemljišta, mehanizacije, kompletne agrotehnike i ostalog, a da ne zaradim ništa. Ja to godinu dana radim i trebalo bi da imam zaradu. Ako ništa drugo, makar trećina od osnovnih toškova bi trebalo da ostane. Ali to je sada nemoguće. Mi smo možda u nekoj minimalnoj zaradi, ja lično zato što imam izvanredne prinose, ali opet je to ništa. Prošle godine otkupna cena pšenice je bila od 22 do 25 dinara. Bili su manji prinosi i ne tražimo mi sada visoku cenu, ali dvadesetak dinara bi bila neka normalna cena i tada bi se isplatilo da se radi.

Trifunović je ovom prilikom istakao da poljoprivrednici ne muče muku samo sa cenom pšenice, već i sa policijom koja veoma često iz saobraćaja isključuje kombajne jer nemaju papire o tehničkoj ispravnosti.

Sagovornik Radio Aleksinca poručuje da su kombajni pre svega poljoprivredne mašine koje su aktivne desetak dana u toku godine, a da njima uglavnom upravljaju iskusni i odgovorni ljudi, pa je stoga nedopustivo tretirati ih kao vozila, a seljake kao saobraćajne prestupnike.

 

Komentara: 0


# Srba Trifunović poljoprivrednici
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima