Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Grad opustošio Bobovište, poljoprivrednici bez pomoći opštine

rss

07.05.2013. Izvor: Radio Aleksinac

Grad, koji je padao u petak na području atara Bobovišta, potpuno je uništio voćarske, ratarske i povrtarske kulture, pa se ne očekuje ni trećina planiranog prinosa pšenice

Grad opustošio Bobovište, poljoprivrednici bez pomoći opštine

Poljoprivrednici čiji su usevi stradali od grada najverovatnije bez novčane pomoći lokalne samouprave

Grad, koji je padao u petak na području atara Bobovišta, potpuno je uništio voćarske, ratarske i povrtarske kulture, pa se ne očekuje ni trećina planiranog prinosa pšenice, izjavio je za Radio Aleksinac odbornik u SO Aleksinac i žitelj Bobovišta Srbobran Milovanović. Osim Bobovišta, stradali su usevi na području Trnjana, Donje Peščanice i u jednom delu Ćićine.

- Grad je u početku bio veličine trešnje, da bi kasnije bila sve veća i veća zrna i dostigla i veličinu oraha. Grad, bez kiše, je padao možda više od 15 minuta. Celo polje se belelo od leda, celo polje je bilo pokriveno sa nekoliko, možda desetak, santimetara grada. Svi usevi su uništeni. Pšenica, ječam, koji su već bili klasali, povrće, voće, sve ono što je do sada niklo. Totalna šteta. Nadamo se da će kukuruz da izbije ponovo, on daje neke naznake iako se ne poznaju redovi koji su bili zasađeni. Verovatno će biti neophodno i da se zemljište ponovo tanjira i kasnije presejava.

Odbornik Milovanović dodaje da su tamošnje protivgradne stanice ispalile po tri rakete, što nije bilo dovoljno da se vremenska nepogoda zaustavi. On smatra da bi lokalna samouprava, iako joj to nije zakonska obaveza, trebalo da pomogne da se proitvgadne stanice bolje opreme, jer se samo tako može efikasno sprečiti šteta.

Poljoprivrednici čiji su usevi stradali od grada najverovatnije bez novčane pomoći lokalne samouprave

Prema informacijama kojima raspolaže Radio Aleksinac poljoprivrednici čija je letina uništena u nedavnom nevremenu najverovatnije neće moći da računaju na značajniju pomoć lokalne samouprave, a za pomoć će moći da apliciraju vlasnici objekta koji su značajnije stradali.

Član Štaba za vanredne situacije Dragan Petrović je za Radio Aleksinac rekao da poljoprivredni stručnjaci opštine mogu, na zahtev građana, izaći na teren i utvrditi kolika je šteta, ali je i nagovestio da bez obzira na to novca za oštećene poljoprivrednike neće biti.

- Štab za vanredne situacije ni posle nevremena koje je bilo 2011. godine nije isplaćivao nadoknadu za štetu na poljoprivrednim usevima, već samo na stambenim objektima koji su imali više od 300 polomljenih crepova. Ako neko ima štetu na stambenim objektima, on treba da preda zahtev na pisarnici Opštinske uprave i komisija koju odredi Štab za vanredne situacije opštine Aleksinac će izaći, popisati svu štetu i dati predlog za naknadu. Što se tiče useva, mogu da izađu naši poljoprivredni stručnjaci i da utvrde kolika je šteta, ali nisam siguran da će se isplaćivati ta šteta.

Hoće li se ova odluka i dosadašnja praksa promeniti, biće poznato do 15. maja, do kada bi trebalo da bude održana i sednica Štaba za vanredne situacije.

 

video...

Komentara: 0


# nevreme Bobovište Donja Peščanica Radio Aleksinac poljoprivrednici štab za vanredne situacije Trnjane Dragan Petrović Srbobran Milovanović Ćićina SO Aleksinac
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima