Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Džinovske pečenke iz Katuna

rss

13.01.2013. Izvor: TV Alt, autor: Srđan Ilić

Osim kukuruza, pšenice, paradajza i paprike, već deceniju i po šestočlana porodica Vite Miletića (62) iz Katuna uspešno gaji i pečenke.

Za to vreme stekli su dragocena iskustva u proizvodnji ove nadasve korisne biljke, čiji plod i semenke predstavljaju pravu riznicu lekovitih materija.

Džinovske pečenke iz Katuna

Minule jeseni Miletići su sa površine od 30 ari ubrali oko deset tona pečenki koje u proseku teže preko 50 kilograma. Kada smo uoči Badnjeg dana posetili ovu porodicu, Vita Miletić je u našem prisustvu izmerio tikvu koja je težila 54,1 kilograma! Međutim, kako nam reče, pre dve-tri godine imao je pečenku od čak 68 kilograma!

Goran Miletić, sin našeg domaćina Vite, uoči božićnih praznika za tri dana prodao je na niškoj pijaci tonu i po pečenki. Cena je bila solidna – 40 dinara za kilogram ploda i isto toliko za kilogram semenki.

I u pravoslavnim običajima pečenka je odavno našla svoje mesto.

Na trpezi za Badnje veče, pored žita, oraha i suvih smokava, obavezna je i pečena tikva. Ona predstavlja simbol plodnosti, ali je istovremeno i izuzetno zdrava hrana u vreme posta pred Božić.

Komentara: 0


# Katun zdrava hrana
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima