Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Hrana izvozna šansa

rss

18.01.2009.

Hrana izvozna šansa
Izvor: Politika

Ukoliko ne zapadnu u nelikvidnost, većina srpskih izvoznika hrane neće osetiti posledice ekonomske krize, poručuju izvoznici i ekonomisti.


Ekonomski rast zemalja u razvoju (pre svih Indije i Kine) proteklih godina doveo je na svetskom tržištu do povećanja tražnje za poljoprivredno-prehrambenim proizvodima. Tome su doprinele i klimatske promene, nizak nivo zaliha, kao i korišćenje agrarnih proizvoda za proizvodnju biogoriva. Navedene okolnosti otvaraju mogućnost da Srbija poveća izvoz hrane, piše Politika.

Poljoprivredno-prehrambena industrija Srbije je jedina grana privrede koja više izvozi nego što uvozi. Prošle godine izvezeno je hrane za skoro 1,5 milijardi evra i ostvaren je suficit od oko 450 miliona evra.

Ekonomisti tvrde da od 2005. godine poljoprivreda konstantno beleži pozitivan spoljnotrgovinski saldo. Najviše se izvozilo u zemlje članice CEFTA i na tržište Evropske unije, a pojedine kompanije uspele su da plasiraju skoro celokupnu proizvodnju u SAD.

Jedna od takvih firmi je kruševački "Marni", koja se bavi preradom šumskih pečuraka. Prošle godine to preduzeće je izvezlo na američko i zapadna tržišta robu u vrednosti od dva miliona evra, a već na početku ove godine sklopilo je ugovore vredne oko četiri miliona.

Proizvođači hrane morali bi, smatra Milan Prostran, sekretar Odbora za agrar Privredne komore Srbije, da se fokusiraju na uvođenje novih tehnologija, kao i novog sistema kvaliteta, što je uloga menadžmenta.

On ističe i da bi država, posle jednostrane primene Prelaznog trgovinskog sporazuma sa Evropskom unijom, morala znatno više da pomaže izvoznicima, ali i proizvođačima koji će biti suočeni sa žestokom konkurencijom.

Dodaje i da će biti veliki uspeh ako u ovoj godini izvoz poljoprivredno-prehrambene industrije bude makar na prošlogodišnjem nivou.


Preduzeće iz Prokuplja izvozi burek u EU

Izvor: Beta

Preduzeće Hameum internacional iz Prokuplja izvešće ove godine u Nemačku i Svajcarsku oko 15 tona duboko smrznutog bureka, izjavio je vlasnik tog preduzeća Dragiša Milovanović.

"Prve količine duboko smrznutog bureka sa nadevima od mesa, voća i povrća biće isporučene na tržišta Evropske unije već početkom ove godine", rekao je agenciji Beta Milovanović.

Kako je rekao vlasnik tog mlinarsko-pekarskog preduzeća najveća narudžbina, od oko 15 tona naručena je iz Švajcarske i Nemačke.

"U ove dve zemlje izvešćemo duboko smrznuti burek sa nadevima od mesa, voća i povrća. Mi imamo kapaciteta da već sada izvezemo daleko veće količine", kazao je Milovanović.

On je naveo da je najveća tražnja za burekom od sira, ali da ne mogu da izvoze taj proizvod zbog birokratskih prepreka.

"Možemo da proizvedemo i 10 tona mesečno, međutim, iako je naša zemlja polovinom prošle godine potpisala sporazum sa Evropskom unijom o kontroli mleka i mlečnih proizvoda, nijedna naša mlekara još nema izvoznu dozvolu", rekao je Milovanović.

On ističe da je njegovo preduzeće u proteklih pet godina izvezlo nekoliko desetina tona bureka, pre svega u zemlje EU, dodajući da bi te količine bile veće da nije bilo prepreka u neusaglašenim propisima Srbije sa EU oko kontrole životnih namirnica.

"Ukoliko uskoro i ovaj problem bude otklonjen, mi planiramo da proširimo kapacitete i spremamo se da izvezemo i nekoliko desetina tona mesečno pre svega na tržišta zemalja u Evropi, mada interesovanja ima i iz drugih delova sveta", istakao je Milovanović.

Komentara: 0


#
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima