Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Suša desetkovala papriku i paprikare

rss

04.09.2007. Tanjug

Suša desetkovala papriku i paprikare
Četvrti sabor paprikara "Rutevac 2007" u selu Rutevac u aleksinačkom Pomoravlju, ove godine je okupio manji broj takmičara nego što je uobičajeno. Organizatori tvrde da je to zbog suše, koja nije samo prepolovila rod, već i učesnike sabora.

U takvim uslovima, najbolju baštu, parcelu pod paprikom, u aleksinačkom Pomoravlju, među prijavljenim takmičarima imao je Miroslav Stanković iz Bobovišta. Njemu je pripala nagrada za najkvalitetniju papriku.

Drugi je Miroljub Janković iz Rutevca, a treći Miodrag Jovanović iz Strezovca. Aleksinački paprikari su se takmičili i u izboru najteže i najduže paprike.

Najkrupniji plod proizveo je povrtar Zoran Perovanović iz Trnjana, težine 295 grama, dok je najduža paprika od 24,2 santimetra ubrana na parceli Miroljuba Jankovića iz Rutevca.

Pored proizvođača, takmičili su se i konzumenti ljutih papričica. Pobednik u ovoj gurmanskoj disciplini za najhrabrije bio je Saša Petković iz Rutevca.

Priređena je izložba jela od paprike, koju su pripremile žene iz Rutevca. Na prebogatoj trpezi, aranžiranoj veoma raskošno, našla su se jela naših baka, ali i savremene kuhinje.

Održane su i izložbe ručnih radova i antikviteta "Zindan" autora Saše Ristića i priređeni narodni običaj kuvanja paprikaša u kazanu.

Na Četvrtom saboru paprikara sticana su i nova znanja na stručnim tribinama.

Manifestacija je trajala dva dana tokom proteklog vikenda i obe večeri za posetioce je priređen zabavni program.


Komentara: 0


# Rutevac izložba Sabor paprikara
@ 

[ Dodaj komentar ]