Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Jagode na devet spratova

rss

09.02.2007. Snežana Malinović

Јагоде на девет спратова


Корисни линкови:
http://forum.aleksinac.net/viewtopic.php?p=710#710

Гаје се у пластеницима, у специјалним саксијама од стиропора, постављам једне изнад других на вертикалне носаче. На сваком стубу, који се по потреби окреће око осе, налази се девет саксија, а у њима су по четири живића. На овај начин штеди се простор око десет пута, вода, ђубриво и пестициди чак за 50-80 %. Лакше се сади и бере, па се оствари уштеда у времену и радној снази. А плодови су одличног квалитета.

Доста времена Милован Савић из Коцељеве, економиста по струци, провео је истражујући шта би могао да производи за западно тржиште, а да не уложи превише. Путовао је по многим земљама, пратио савремена достигнућа и упијао нова сазнања. Одлучио се за један, за наше услове помало необичан начин узгоја јагоде.

Да бих потрошачима обезбедио свеже плодове кад им време није, определио сам се за вертикални узгој јагода - објашњава Савић. - Тачније, гајим их у пластеницима, у специјалним саксијама од стиропора, постављам једне изнад других на вертикалне носаче. На сваком стубу, који се по потреби окреће око осе, налази се девет саксија, а у њима су по четири живића. На овај начин штеди се простор око десет пута, вода, ђубриво и пестициди чак за 50 - 80 %. Лакше се сади и бере, па се оствари уштеда у времену и радној снази. А плодови су одличног квалитета. Редови стубова, који подсећају на шпалир, удаљени су најмање 110 центиметара. Размак између два стуба у реду је 0,8 метара. То је довољно да се не ствара засена и не отежава пролаз.

Да би јагоде пристигле крајем марта или почетком априла, саде се првог септембра. Саксије се пуне специјалним супстратом увезеним из Немачке. Али, ускоро ће га и Савић производити. Користи само здраве и квалитетне контејнерске саднице, произведене у матичњацима заснованим од безвирусног садног материјала. То значи да морају имати добро развијен корен и три до пет листова. Пажљиво се саде, водећи рачуна о томе да лишће и главни пупољак остану ван саксије.

Пластеници од дупле фолије дугачки су по тридесет, широки осам и висине 3,8 метара. У њима се снакодневно контролишу температура и влажност ваздуха. Загревају се од почетка фебруара. С порастом температуре јагода почиње да листа и цвета, а оптимална је око десет степени. Цветови који се појаве пре рока обавезно се закидају.

- У свим фазама развоја, током загревања пластеника јагода мора имати довољно воде и хране - додаје Савић. - Залива се системом "кап по кап". Влажност земљишта редовно а контролише, јер и вишак воде може бити штетан. Преко система за наводњавање додају се и потребна храхива. Више пута закидају се лозице и одстрању суви или оштећени листов. По потреби, пластеници се проветравају. Биљке се свакодневно контролишу у прати се свака промена. Прска се само када се утврди да је то неопходно. Ако се све уради како треба заштита је минимална.

Берба почиње у рано пролеће и траје око тридесет дана свакодневно. Плодови су уједначени, квалитетни и нема потребе за класирањем. Пакују се у кутије од 250 грама и одмах испоручују потрошачима. У првој години по садници се убере око пола килограма плодова колико је довољно да се "покрију" уложена средства. Друге године принос је већи, преко 700 грама по садници. Ако се узму у обзир цена, принос и време сазревања, није тешко израчунати добит.

После бербе нега се наставља. Закидају се столони, по потреби залива, прихрањује и штити од болести и штеточина.

На истом супстрату јагода остаје две године. Након тог он се мења и саде нови живићи. Сортимент је разноврстан. За свачији укус се нађе по нешто.

Овакав начин узгоја први и почео да примењује Никола Милетић из Суботице - објашњава наш саговорник. - Успешно сарађујемо и размењујемо исксутва. Жеља нам је да што више људи започне овакав посао и да заједно освојимо страно тржиште.

Снежана Малиновић

Komentara: 2


#
@


 

▲ ▼ [+][-]


 • (+0) (-0)

  Zoran 10.02.2007.
  Vidim i ovde prihvacenu suludu ideju, da se proizvodi zdrava, kvalitetna, jeftina hrana i njom hrani ZAPAD.
  Za uzvrat dobijemo radioaktivni otpad.
  Izgleda da nam fali BLESIMETAR i OGLEDALO!

 • (+0) (-0)

  Kristian 27.02.2008.
  Zdravo,
  Zovem se Kristian i sam iz Makedonija ,imam 10000 sadnika(alba,roksana,maja)i mene interesuje odakle mogu da nabavim te opreme da bi prosirio plantazu.moi i-mejl [email protected] Puno hvala Pozdrav


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima