Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Estonska kompanija zainteresovana za aleksinačke škriljce

rss

20.03.2012. I. Radak

Estonska kompanija Esti energija zainteresovana je za eksploataciju nafte iz uljnih škriljaca u Aleksincu, najavio je Prit Raid, direktor njene sestrinske kompanije "Enefit".

Iz Aleksinca godišnje do 600.000 tona nafte

Premda je projekat u ranoj fazi, uz "Esti energiju", za ulaganje u škriljce zainteresovana je i firma "Enefit" koja prodaje tehnologiju za eksploataciju, dodao je Raid.

Uz Kinu i Brazil, Estonija je jedna od tri države u svetu koje prerađuju ovaj energent. U januaru je Vlada Srbije raspisala tender za izbor savetnika za pronalaženje strateškog partnera za eksploataciju uljnih škriljaca na teritoriji Aleksinca.

- Eksploatacija uljnih škriljaca, iz kojih bi godišnje moglo da se dobije između 500.000 i 600.000 tona nafte, mogla bi da počne najranije za šest do sedam godina - rekao je tada Oliver Dulić, ministar životne sredine i prostornog planiranja.

Iz aleksinačkih škriljaca dobijalo bi se i 100 megavat-časova električne energije, bilo bi obezbeđeno i grejanje za Aleksinac, dok bi nafta proizvedena iz škriljaca zadovoljila 10 do 15 odsto potreba Srbije za naftom, čime bi se smanjila zavisnost od uvoza tog energenta.

Prema ranijim najavama, u aleksinačkom nalazištu uljnih škriljaca postoje rezerve od 400 miliona tona za eksploataciju.

Komentara: 0


#
@ 

[ Dodaj komentar ]


{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}