Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Dulić u Estoniji zbog aleksinačkih škriljaca

rss

13.11.2011. Izvor: Beta

Ministar rudarstva Oliver Dulić razgovarao je sa ministrom ekonomije Estonije Juhanom Partsom o mogućnostima eksploatacije uljnih škriljaca u Aleksincu.

Estonija nas uči naftnom biznisu

Razlog posete delegacije Srbije Estoniji je, prema Dulićevim rečima sagledavanje mogućnosti kako da Srbija primeni iskustva te zemlje u korišćenju uljnih škriljca za potrebe energetike, kao i saradnja dve zemlje u toj oblasti.

Dulić je naglasio da je tehnologija koju Estonija koristi pri eksploataciji uljnih škriljaca jedna od vodećih u svetu i najbolja je za očuvanje životne sredine i zaštite voda.

On je dodao i da je poseta Estoniji korisna i za sagledavanje svih mogućnosti za raspisivanja poziva Srbije za saradnju sa nekom od svetskih kompanija u eksploataciji uljnih škriljaca u basenu Aleksinca.

U delegaciji Srbije koja je u poseti Estoniji su, pored predstavnika Ministarstva životne sredine, i stručnjaci Rudarsko-geološkog instituta.

Procenjuje se da u aleksinačkom basenu ima 2,1 milijardu tona uljnih škriljaca sa prosečnim sadržajem ulja od oko 10 odsto.

 

Komentara: 1


#
@ 

▲ ▼ [+][-]


  • (+0) (-0)

    Suzana 16.11.2011.
    Bravo Dulicu posle 50 god. da neko pokrenje pitanje iskoviscavanje skriljca kao i uposljavanje nezaposljenog Aleksinca. Aleksinac zivi od socijale i ostatak su penzioneri.Deca koja imaju" 30, 40", god. su na grbacama penzionera i roditelja koji su na socijali


[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}