Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Akcija NIS-a umesto 1000, vredi 24 evra!?

rss

16.01.2009. SEEbiz, Blic

Akcija NIS-a umesto 1000, vredi 24 evra!?

Akcija NIS-a umesto 1000, vredi 24 evra!?

Kreatori ideje, a kasnije i popularnog Dinkićevog zakona o besplatnim akcijama, ne odustaju od priče u koju sada retko ko veruje. Stručnjaci se na najnovije najave o dodeli besplatnih hartija od vrednosti sredinom godine kiselo smeškaju uz tvrdnje da su ponovna obećanja populizam i zamajavanje građana Srbije, piše Blic.

Ekonomisti ističu da je bilo kakvo državno darivanje apsolutni promašaj budući da privreda ulazi u recesiju, a da će akcije, čak i da ih bude na leto, imati minimalnu vrednost. Nebojša Ćirić, državni sekretar u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja, ponovio je u sredu da će građani dobiti obećanih 1.000 evra nakon podele svih akcija, mada se ogradio objašnjenjem „da će krajnju cenu ipak odrediti tržište”.

Prostom matematikom koja kaže da roba vredi onoliko koliko je kupac za nju spreman da plati, može seNIS preračunati koliko će vredeti letnja podela prvih akcija.

Cena za ceo NIS, uprkos brojnim debatama, ostala je oko 800 miliona evra (za 51 odsto dogovoreno 400 miliona evra), a 15 odsto koliko sleduje građanima bilo bi 120 miliona evra. To znači da bi svaki od 5,1 miliona budućih akcionara mogao dobiti deonicu vrednu svega 24 evra. Na berzi u Srbiji sve je manje onih koji bilo šta kupuju, a cene najlikvidnijih vrednosnih papira trenutno su na tržištu ispod njihove knjigovodstvene vrednosti. To je posledica činjenice da su ih ulagači u poslednjih šest meseci samo prodavali kako bi izvukli keš, i to sa što manje gubitka.

Ono što bi građani trebalo da znaju jeste da im ove akcije mogu vredeti i više ukoliko bude kupaca, ali je u ovom trenutku verovatnoća da za jednu akciju mogu da dobiju i 10 evra.

Izvor: SEEbiz


Blic: Besplatne akcije populizam

Najnovije najave o dodeli besplatnih akcija sredinom godine su populizam i zamajavanje građana Srbije, ocenjuju ekonomski stručnjaci za “Blic”.

Ekonomisti ističu da je bilo kakvo državno darivanje apsolutni promašaj budući da privreda ulazi u recesiju, a da će akcije, čak i da ih bude na leto, imati minimalnu vrednost. U sredu je državni sekretar u Ministarstvu ekonomije Nebojša Ćirić ponovio da će građani dobiti obećanih 1.000 evra nakon podele svih akcija uz ocenu da će krajnju cenu ipak odrediti tržište.

Ako se uzme u obzir da je cena za ceo NIS ostala oko 800 miliona evra (za 51 odsto dogovoreno 400 miliona evra), 15 odsto koliko sleduje građanima bilo bi 120 miliona evra.

To znači da bi svaki od 5,1 miliona budućih akcionara mogao dobiti deonicu vrednu svega 24 evra.

Ana Jolović, stručnjak za finansijska tržišta u Centru za slobodno tržište, ne veruje da će paket akcija vredeti 1.000 evra, a čak smatra i da će akcije NIS-a vredeti i manje od 24 evra na berzi jer je pitanje ko će to hteti da kupi i kome je u interesu da postane manjinski akcionar NIS-a kad se, kako kaže, zna kako su manjinski akcionari u Srbiji nezaštićeni.

Izvor: Blic

Komentara: 0


# Nebojša Ćirić
@ 

[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}