Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Protesti prepolovljuju investicije

rss

21.02.2008. D. Vujošević

STRANI ULAGAČI POMNO PRATE POLITIČKA ZBIVANjA KOD NAS

Burna događanja na političkoj sceni Srbije ovih dana pomno prate strani investitori. Odavno je poznato da što je u jednoj zemlji više nestabilnosti u političkom životu, to su i strani ulagači oprezniji. Ni mi od toga nećemo pobeći, a zbog protesta vezanih za Kosovo nivo stranih ulaganja kod nas mogao bi da se prepolovi.

- Ove godine smo očekivali da se nivo stranih ulaganja bude kao i 2006. godine 4 do 4,5 milijardi dolara, a sada posle svega će biti dobro ako postignemo i pola od toga - kaže portparol u Agenciji za promociju stranih ulaganja SIEP-a Aleksandar Miloradović. - Investitori koji ovde rade ne najavljuju povlačenje, ali novi koji je trebalo da počnu s oklevaju, baš kao i oni koji su isplanirali da uđu na tržište. Ovih investicija koje su se zbog politike našle na čekanju ima u svim krajevima zemlje, ali ipak najviše u Vojvodini, koja je uvek bila veoma zanimljiva za strana ulaganja. Invesitori zovu i doslovce se raspituju kakva je ovde klima. Ne mogu tačno da kažem o kome se sve radi, jer smo obavezni da ne objavljujemo ove razgovore. Svima kažemo da će se situacija uskoro srediti i da će biti dobro. I u ovom trenutku ima izuzetaka. Tako uskoro očekujemo posetu predstavnika jedne velike belgijske kompanije koja posluje u oblasti energetike i zainteresovana je za veću investiciju kod nas.

Na udaru protesta našle su se i poslovne jedinice Rajfajzen i Sosijete ženeral banke. Ali, bankari su to shvatili realno.

Sosijete ženeral banka se obratila kratkim saopštenjem u kome podseća da u Srbiji rade već 30 godina i te da su u poslovanju zajedno sa klijentima prošli veoma teška vremena, pa da će i sada banka nastaviti da razvija strategiju i obavlja planirane aktivnosti na ovom tržištu. Klijenti imaju puno poverenje u banku a do sada nije bilo neuobičajenih reakcija stranaka.

U ime svih austrijskih investitora obratilo se trgovačko odeljenje ambasade. Privrednici iz ove zemlje su među pet prvih kod nas sa investicijama od 5 milijardi evra. Očekuje se da uskoro “Atek” uplati 500 miliona evra za privatizaciju Rudarsko-topioničarskog bazena Bor. O planovima ataše za trgovinu Tijana Jocić kaže:

- Ne bi trebalo da bude promena u planovima austrijskih kompanija, ako ne bude većih problema nakon demonstracija posle 21. februara - kaže Tijana Jocić.

Promene ne očekuju ni u Američkoj privrednoj komori u Srbiji.

- Mi okupljamo oko 170 stranih investitora s ukupnim investicijama od preko 6 milijardi dolara a preko njih je posao našlo 60.000 radnika u Srbiji, pa ćemo nastaviti da poslujemo na ovom tržištu kao i sada - kaže predsednik Američke privredne komore Dejan Cvetković.


www.dnevnik.co.yu

Komentara: 0


#
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima