Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Uvećani rashodi u republičkom budžetu

rss

14.06.2007. M. Ćulibrk (Dnevnik)

Uvećani rashodi u republičkom budžetu

VLADA SRBIJE: RASHODI U BUDžETU VEĆI ZA 128 MILIJARDI DINARA

Ukoliko Skupština Srbije na sednici, koja počinje u ponedeljak, usvoji izmene paketa poreskih zakona, koje je juče utvrdila Vlada Srbije, građani će prilikom kupovine stanova plaćati upola manji porez na prenos apsolutnih prava, odnosno 2,5 umesto dosadašnjih pet odsto. Uz to, kupovina prvog stana biće u potpunosti oslobođena PDV-a, nezavisno od toga da li se radi o novom ili starom stanu. Vlada je juče predložila i da se sa 18 na osam odsto smanji PDV za kupovinu personalnih računara, a da se istovremeno “limit” za ulazak u režim PDV-a poveća sa dva ne četiri miliona dinara ukupnog prometa godišnje, saopštio je na konferenciji za novinare, posle sednice Vlade, ministar finansija Mirko Cvetković.

On je istakao da je Vlada utvrdila i predlog budžeta za ovu godinu, kojim se predviđa rast ukupnih rashoda za 27,4 odsto, sa prošlogodišnjih 467 na 595,5 milijardi dinara. Planirani budžetski prihodi će, pak, porasti za 16,6 odsto, sa 499 na 581,8 milijardi, tako da će ove godine manjak u državnoj kasi biti 13,6 milijardi dinara ili 0,6 odsto bruto domaćeg proizvoda, dok je prošla godina završena sa viškom u budžetu od 31,5 milijardi dinara, rekao je Cvetković.

On je precizirao da će najviše novca biti potrošeno na isplate zaposlenima, skoro 153 milijarde dinara, što je za 22 odsto više nego lane. Na drugom mestu su transferi organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja sa 147,7 milijardi, što je povećanje za 14 odsto, a slede kapitalni izdaci sa 70 milijardi, od čega 44,4 milijarde za Nacionalni investicioni plan i ti rashodi su za 485 odsto veći nego 2006. Drugim nivoima vlasti iz budžeta Srbije biće transferisano 55 milijardi i to je posledica obaveze koja proističe iz novog ustava, objasnio je Cvetković. On je precizirao da su “ispod crte” knjiženi rashodi od 42 milijarde dinara za otplatu javnog duga, od čega će za isplatu stare devizne štednje biti utrošena polovina te sume, a isto toliko za servisiranje spoljnog i preostalog domaćeg duga.

Po rečima ministra finansija, budžet je planiran na osnovu procene da će u ovoj godini bruto društveni proizvod realno porasti za 5,9 odsto, izvoz za 26,8 a uvoz za 23,7 odsto, a inflacija 6,5 procenata. On je rekao da rashodi budžeta nisu mogli da budu manji zbog zatečenog stanja i ranije ugovorenih obaveza, pre svega. On je izrazio nadu da svih 77 milijardi iz kapitalnog dela budžeta neće biti iskorišćeno, tako da postoji nada da će na kraju godine državna kasa, ipak, biti uravnotežena, ili sa manjim deficitom od planiranog. Po njegovim rečima, nema razloga za bojazan da će zbog deficita u budžetu inflacija biti veća od predviđene, niti da će NBS morati da pojača stepen restriktivnosti monetarne politike.

Stav NBS je da se sa ovim budžetom može održati makroekonomska stabilnost, kazao je Cvetković. Na primedbu da je deficit budžeta mogao da se izbegne smanjenjem zarada zaposlenima u javnim sektoru, ministar finansija je kazao da je to “teorijski moguće, ali se ne mogu jednostranim aktom smanjiti plate zato što su one deo prethodno postignutog dogovora”. On je potvrdio da će DDOR biti privatizovan do kraja godine, a biće doneta odluka i o sudbini državnog kapitala u nekoliko banaka.

Vlada je juče parlamentu predložila da se ukinu akcize na uvozne sokove i bezalkoholna pića, a uvedu na autogas, tako da će uskoro ovo gorivo koštati između 36 i 37 dinara po litru. Predloženo je i smanjenje akciza na kafu, a promeniće se i za duvan, o čemu će više reči biti na današnjoj konferenciji za novinare. Formirana je i Komisija za restrukturiranje i privatizaciju javnih preduzeća, na čijem će čelu biti vicepremijer Božidar Đelić, kazao je ministar trgovine Predrag Bubalo.

Komentara: 1


# budžet Božidar Đelić
@ 

▲ ▼ [+][-]


 • (+0) (-0)

  agvozden 14.06.2007.
  Nekako mi se čini da ovaj ministar pojma nema. Govoreći o rashodima on meša kategoriju tekućih i siplaćenih rashoda. Tako je kazao da su rashodi smanjeni - a u stvari nisu isplaćeni i obaveza su države.
  - Ponajviše mi nije jasno gde se izgubi famozni NIP. Bio je van budžeta, sada je ušao u budžet, ali te pare ili su potrošene ili su se nekako "istopile", slično kao novac od prve prodaje Telekoma.
  - Struktura budžeta je druga priča. Republički budžet sve više liči na ovaj naš opštinski, gde su najveći rashodi za plate i materijalne troškove. Tako ispada da je administracija sama sebi cilj.
  - Zamislite preduzeće koje uradi posao vredan 20 miliona, a potroši 80 miliona na plate. Šta biste kazali? E, tako funkcioniše naša država!!!


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima