Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Izrešetan sistem javnih finansija

rss

25.02.2007. D. Vujošević - Dnevnik

Izrešetan sistem javnih finansija
Pre nego što je Vlada premijera Vojislava Koštunice prešla iz prave u tehničku, stigla je da usvoji Uredbu o privremenom finansiranju programa vezanih za Nacionalni investicioni plan. Tim aktom predviđeno je da se za programe NIP-a izdvoji iz budžeta 15,46 milijardi dinara. Ali, vreme je lepo, radi se, pa je novca ponestalo i deo programa je već finansiran iz budžetske rezerve.

Zato je tehnički kabinet odlučio, u saradnji sa resornim ministarstvima koja imaju projekte NIP-a, da se ova privremena izdvajanja za plan povećaju za dodatne 4 milijarde dinara. A izmenu Uredbe o privremenom finansiranju projekata NIP-a Vlada je već usvojila. Tako sredstva izdvojena za ovu namenu sada dosežu 19,55 milijardi dinara. Na ovaj potez odmah su reagovali stručnjaci i upozorili da znači da ćemo ove godine imati jače inflatorne pritiske.

A osoba koju bi ovo trošenje moglo veoma da zanima, jer bi se moglo desiti da mu u nadležnost dođe rešavanje problema izmenjene uredbe, kandidat je Demokratske stranke za premijera Božidar Đelić.

- Ovo jasno pokazuje da su moji naslednici izrešetali sistem javnih finansija koji sam im ostavio u amanet. Odredbe zakona vezane za budžet su jasne. Iznos javne potrošnje ne sme da pređe četvrtinu iz prethodne godine u ovakvoj situaciji. To je teško ispuniti, pa se kao ventil pojavio Nacionalni investicioni plan. A to se najjednostavnije može prokomentarisati izrekom: nije šija nego vrat. NIP je tako postao formalna stepenica preko koje se zaobilazi zakon o budžetskom sistemu.

Tako bi i buduće vlade mogle da donose investicione planove poput ovog i troše koliko im volja. Moramo da vratimo red u sistem javnih finansija jer je on u ovom trenutku znatno narušen. A sve to zato što je ova vlada koja sebe naziva „tehničkom“ dala sebi više prava i ingerencija nego da je prava. Mislim da je sadašnji kabinet u punom mandatu i bez oznake „tehnički“ ne bi se usudio da vuče ovakve poteze. Zato bih pozvao vladu da svoje odluke ubuduće donosi uz veliku dozu opreza.U svetu se vlade u odlasku klone zaključivanja velikih poslova, a to je praksa koju bi oni mogli da slede, posebno kada se zna da su sami sebe proglasili za „tehnički“ kabinet. A oni na sve načine pokušavaju sada da okončaju privatizaciju kombinata RTB Bor i da završe koncesiju vezanu za autoput - smatra Božidar Đelić.

Što se tiče inflacije, svaka stavka koja utiče na javnu potrošnju neizostavno će imati negativne efekte i na njenu stopu, nastavlja Đelić i kaže da je to slučaj i sa izmenom Uredbe o privremenom finansiranju projekata NIP-a. Na opasku da bi posle 31. marta mogli da bude problema s redovnim servisiranjem budžetskih korisnika, Đelić primećuje da bi to i te kako moglo da se dogodi. Dodaje da postoje jasne zakonske prepreke da se finasiranje redovnih obaveza iz budžeta nastavi i nakon tog datuma. „Jedino rešenje je zakon o budžetu, koji bi predložila nova vlada i izglasao parlament”, kaže Đelić.

Komentara: 0


#
@


 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima