Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

U januaru prvi investicioni fond

rss

25.12.2006. B92, Beta

U januaru prvi investicioni fond
Zakon o investicionim fondovima primenjuje se od 11. decembra ove godine, a do sada je, samo jedno društvo za upravljanje investicionim fondom od Komisije zatražilo dozvolu za rad, kazao je predsednik Komisije za hartije od vrednosti Milko Štimac.

Komisija je izdala šest licenci za obavljanje poslova portfolio menadžera, bez kojih ne mogu da rade investicioni fondovi, a još toliko je prijavljeno za ispit koji će biti organizovan u januaru.

"Za razvoj tržišta kapitala u Srbiji povoljno bi uticalo osnivanje više investicionih fondova, ali za sada nema mnogo mogućnosti za ulaganje novca koje prikupe ti fondovi, jer u ponudi nema dovoljno kvalitetnih hartija od vrednosti", ocenio je Štimac.

Prema njegovim rečima, dobro bi bilo da se na finansijskom tržistu što pre pojave akcije javnih i uspešnih preduzeća, čijom prodajom bi se delimično moglo izbeći uzimanje skupih bankarskih kredita.

"Svi zakoni koji regulišu rad tržišta hartija od vrednosti nisu usklađeni na najbolji način, zbog čega će Komisija morati da te propuste ispravlja podzakonskim aktima", rekao je član Komisije Đorđe Jovanović.

Predstavnici Komisije su upozorili uprave akcionarskih društava da su kazne za kršenje zakona iz te oblasti u vrednosti od 10 do 100 odsto kapitala preduzeća.

Komentara: 0


#
@


 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima