Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Шест деценија постојања Књижевног клуба "Велимир Рајић"

rss

30.11.2014. Радио Алексинац

Велики и значајан јубилеј, 60 година постојања и рада, Књижевни клуб „Велимир Рајић“ обележава низом манифестација.

Програм је почео синоћ свечаном седницом Скупштине овог клуба, којој су присуствовали садашњи и некадашњи чланови, као и бројни гости, а настављен је презентацијом уметничке колоније у Липовцу.

Данас ће бити одржан Песнички маратон на коме ће учестовати песници из двадесетак градова Србије. У Галерији Центра за културу биће отворена и велика изложба „Шездесет година рада књижевног клуба“ на којој ће бити изложене књиге, докуменати, награде и фотографије којима се прави пресек историје клуба дуге више од пола века.

Читава следећа недеља, од понедељка, 1. до петка, 5. децембра биће посвећена тематским вечерима. Већ првог дана биће одржано књижевно вече поезије одраслих чланова књижевног клуба, а дан касније своју презентацију ће имати и радионица „Алхемија речи“. Среда је резервисана за приче, сатире и афоризме, четвртак за малишане, полазнике радионице „Српски лако“, док је за петак предвиђен перформанс завичајно вече. Сва дешавања почињу у 19 часова у Центру за културу, сем дружења са учесницима радионице „Српски лако“, које ће бити уприличено у библиотеци са почетком у 18 часова.

Књижевни клуб „Велимир Рајић“ основан је 28. новембра 1954. године као Удружење писаца и поета на територији општине Алексинац. У својој шездесетогодишњој историји клуб је носио и име „Брђанка“, да би деведесетих година, у част значајног српског песника с почетка 20. века који је рођен у Алексинцу добио садашње име Књижевни клуб „Велимир Рајић“. По подацима којима у овом клубу располажу, КК „Велимир Рајић“ је најстарији регистровани књижевни клуб у Србији.

За сутра је планирана изложба књига чланова овог клуба и песнички сусрети, а од понедељка до петка биће уприличене књижевне вечери на којима ће учествовати чланови књижевног клуба, као и полазници радионица креативног писања који су под клупским окриљем.


# Велимир Рајић изложба јубилеј
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима