Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Награда уручена Даници Богојевић и најуспешнијим ученичким остварењима

rss

17.06.2021. Вечерње новости

Романом симболичког наслова "Загрли Месец", Даница Богојевић је успешно обликовала аутентичну, емотивну причу о изазовима савременог одрастања и социјализације, једнако тешким за сваког младог човека понаособ, истакла је председница жирија 24. Књижевних сусрета "Гордана Брајовић", професор Зорана Опачић, образлажући јуче у Културном, центру Алексинца, зашто је угледно признање са именом песникиње и легендарног репортера "Вечерњих новости", отишло баш у руке ауторке којој је ово друга књига, а прва намењена деци.

Фото: Стефан Живковић / Радио Алексинац

- Роман Данице Богојевић посвећен је изазовима одрастања у школском узрасту и додатно усложњен проблемом социјализације деце са посебним потребама - стоји још у образложењу жирија. - Овој осетљивој теми приступа се промишљено и топло, са разумевањем и указивањем на важност и радост прихватања другости. Као што је познато, прихваћеност међу вршњацима спада у најснажнију потребу деце школског узраста, а чини се да то никада није представљало већи изазов него у данашње време, будући да се одвија под сенком виртуелне популарности, утицајности и медијског наметања плошних, превасходно конзумеристичких критеријума. Неки од ових изазова успешно су инкорпорирани и у ово дело.

Добитница се пре свега захвалила младим читаоцима, без кога не би постојало њено дело, а непосредно и топло они су јој узвратили. Уз пригодан програм, деца су поздравила и вршњаке, награђене на овогодишњем конкурсу, на коме је било пријављено 198 ђачких радова и 11 часописа из 43 основне и 16 средњих школа.

Традиционално, уочи доделе, велики и мали писци, обишли су основну школу у Горданином родном Суботинцу. У дворишту је, уз размену стихова, и читање прозних радова, на симболично направљено дрво трешње која се окитила именима претходих добитника овог признања за дечју књижевност, додато и име Данице Богојевић. Радове су представили награђени основци и средњошколци, али и њихови узори из света лепе речи - Виолета Јовић, Дејан Алексић, Јовица Тишма, Бранко Стевановић, Драган Хамовић. Наш признати песник, добитник награде "Меша Селимовић", Живорад Недељковић, овом сусрету присуствовао је као - тата, његовом сину Јеврему Недељковићу, припала је прва награда за поезију у категорији средњошколаца.

ПИСЦИ ИЗ УЖЕГ ИЗБОРА

Према одлуци жирија, у коме су уз председницу, професорку Зорану Опачић, били и писци Бранко Стевановић и Драган Хамовић (прошлогодишњи добитник награде "Гордана Брајовић"), поред награђеног дела, у издању "Лагуне", у најужем избору нашли су се Дејан Алексић са књигом "Фарбање мора" и Живорад Недељковић са насловом "Најлепше вештине", као и остварења "Вила Роса" Виолете Јовић и "Циле, размажено пиле" Јовице Тишме. Посебно је похваљена и едиција издавачке куће "Пчелица" из Чачка - "Знамените Српкиње".

Извор


# Књижевни сусрети Гордана Брајовић Дејан Алексић
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима