Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Концерт Амире Медуњанин у Алексинцу је распродат!

rss

06.03.2019.

Још један успех Центра за културу и уметност у Алексинцу, концерт босанске уметнице Амире Медуњанин је распродат. Карата за концерт који је заказан за 14. март у великој сали Дома културе, више нема.

Концерт Амире Медуњанин у Алексинцу је распродат!

Ово је јединствена прилика да угостимо једну светску звезду у нашем граду и чињеница да више нема карата показује да алексиначка публика уме да препозна праве вредности.

Алексинац је један од ретких градова у овом делу Србије који може да се похвали овако богатим уметничким програмом. После више него успешног концерта Николе Пејаковића Коље, пред алексиначком публиком долази Амира Медуњанин која иначе наступа у светским метрополама, а на овој турнеји поред нашег града посетиће још и Крагујевац, Зрењанин, Панчево и Чачак.

Амира Медуњанин је босанска уметница рођена 23. априла 1972. године у Сарајеву. Њен животни пут обележиле су севдалинке које је чула од своје мајке и којима свету жели да представи сензибилитет и културно-историјско наследство Босне и Херцеговине. Важи за једног од најмоћнијих интерпретатора ове врсте музике који се са лакоћом поиграва мешајући модерно и традиционално.

2003. године снимила је сингл „Мујо ђогу по мејдану вода“ као гост музичке групе Мостар Севдах Реунион на албуму “A secret gate“. 2005. године снима свој први албум под називом „Роса“ у издању Snail Records, Холандија, кога је музички критичар Klajv Dejvis, британског Сандеј Тајмса, прогласио добитником престижне награде „албум године“. На овај начин Амира је олакшала пут осталим музичарима који су желели да започну инострану каријеру и промовисање балканске музике и обичаја. 2008. године је одржала концерт у Босанском културном центру током Џез Феста у Сарајеву. 2009. године снима албум „Live“ који издаје Грамофон, а садржи снимке са концерта из 2008. године. Такође, објављује албум „Зумра“ који спаја традиционалну музику и хармоникашку изведбу познате уметнице Мериме Кључо. Доживео је велики успех што најбоље показује музичка награда „Индекси“ и објављивање за подручје целог света од стране издавачке куће Хармониа Мунди. 2010/2011. године излази албум „Amulette“ у издању Хармониа Мунди. На њему сарађује са многим домаћим и страним колегама од којих су неки: Влатко Стефановски, Ким Буртон, Walter Quintus, и други. Наишао је на позитивне критике у многим угледним светским часописима, а музички магазин из Британије, Songlines, прогласио га је Top of the world издањем. 2012. године Фондација Оранге Амири додељује награду за један од 5 најбољих женских вокала у 2012. години. Гостовала је на албуму каталонског уметника Јорди Савала са којим и дан данас наступа и сарађује 2014. године објављује четврти албум „Silk and stone“ у издању Aquarius Records. Неки од сарадника су: Бојан Зулфикарпашић, Ненад Василић, Хакан Гундор, Осман Токцан, Стјепан Хорват, и други. Такође, за цео свет га поново објављује Хармониа Мунди. 2016. године у октобру, издаје албум "Дамар".


# Алексинац Центар за културу и уметност концерт Влатко Стефановски Амира Медуњанин
@cekulaleksinac @


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима