Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Фестивал првоизведених представа пети пут у Алексинцу

rss

21.11.2016. М. К, Данас

Фестивал првоизведених представа, пети пут по реду, биће одржан под слоганом "Позориште је сан на јави" од 22. до 27. новембра у Дому културе у Алексинцу.

Фестивал првоизведених представа пети пут у Алексинцу

Фестивал ће отворити дуо драма "Воз" Звездара театра по тексту Кормака Макартија, а у адаптацији и режији Воје Брајовића, који са Сергејем Трифуновићем чини глумачку поставу ове представе.

На отварања ће драмском писцу Душану Ковачевићу бити уручена специјална повеља за допринос савременој српској драми. Аутор комада "Маратонци трче почасни круг", "Радован Трећи", "Балкански шпијун", "Свети Георгије убива аждаху".... четврти је добитник овог признања, које је пре њега припало Љубомиру Симовићу, Драгославу Михаиловићу и Синиши Ковачевићу.

На фестивалу посвећеном драмском тексту у такмичарском програму биће изведено пет представа из Београда, Шапца, Крушевца, Ниша, по избору селектора и уметничког директора Томислава Трифуновића.

Поред поменуте представе "Воз", то су: "Моје дете" Београдског драмског позоришта, по тексту Стојана Срдића а у режији Ане Ђорђевић, затим "Ревизор за југоисток" Шабачког позоришта по тексту Светислава Басаре а у режији Марка Торлаковића, "Ваљевска болница" Крушевачког позоришта, ЦЗК "Вук Караџић" из Лознице и Факултета уметности из Косовске Митровице по тексту Добрице Ћосића и у адаптацији Бранислава Недића а у режији Славенка Салетовића, као и "Где је нестао Хармс" Народног позоришта из Ниша Миле Машовић Николић у режији Ангелча Илиевског.

Стручни жири у саставу: драмски писци Миливоје Млађеновић и Горан Ибратјер и редитељ Бранко Поповић, доделиће награду за најбољи драмски текст, која од ове године носи име "Слободан Селенић" у знак сећања на оснивача Фестивала првоизведених представа у Параћину чији је настављач фестивал у Алексинцу. Они ће наградити и: најбољу представу, најбољу режију, најбољу глумицу и глумца, а доделиће и признање "Дука Јовановић" за најбољег младог глумца/глумицу.

Последње вечери фестивала у част награђених биће изведена представа "Јулије Цезар" Кокана Младеновића, рађена по Шекспировом делу, у којој играју Сергеј Трифуновић, Саша Торлаковић и Бранислав Трифуновић. Сваке вечери на фестивалу са ауторским екипама разговараће позоришни критичар и новинар Слободан Савић.

Цене појединачних улазница су од 200 до 400 динара, док комплети за све представе стоје од 1.000 до 2.000 динара.

danas.rs


# позориште фестивал Фестивал првоизведених представа Сергеј Трифуновић Миливоје Млађеновић Саша Торлаковић Бранко Поповић Бранислав Трифуновић Вук Караџић Душан Ковачевић
@WhistlerDick @


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима