Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Stiglo 1000 radova

rss

15.03.2007. D. STOJANOVIĆ (večerenje novosti)

Aleksinac će ove godine, početkom aprila, biti domaćin jubilarnog, desetog po redu srpskog književnog susreta "Dani dečje poezije i stvaralaštva Gordana Brajović", tradicionalno, pod medijskim pokroviteljstvom "Večernjih novosti".

Na adresu Centra za kulturu i umetnost - organizatora ove, jedne od najznačajnijih kulturnih manifestacija u ovom delu Srbije, do 1. februara, kada je bio zadnji rok, na konkurs je stiglo ukupno oko 1.000 radova od oko 500 autora iz svih krajeva Srbije i Republike Srpske. Profesor sa Filozofskog fakulteta u Nišu, dr Milivoje R. Jovanović u međuvremenu je pregledao sve prispele radove i odabrao oko polovinu koji će konkurisati za nagrade, a odluku o najboljim doneće žiri koji će se 13. marta sastati u prostorijama našeg lista.

Za najbolju knjigu namenjenu deci i omladini, objavljenu u 2006. godini, bez obzira na literarni rad, konkuriše tridesetak dela, a po tradiciji, nagradu u ovoj kategoriji obezbeđuju "Večernje novosti".

Kada je u pitanju dečje stvaralaštvo iz oblasti poezije, proze, dramskih tekstova, novinarstva (reportaže) i drugi pisani radovi, stiglo je čak 970 dela. Inače, deca kandidati za ove nagrade, razvrstana su u tri kategorije: od prvog do četvrtog i od petog do osmog razreda osnovne škole, kao i od prvog razreda do kraja srednje škole. Svi nagrađeni mladi stvaraoci u ovim kategorijama, dobiće vredne knjige, a njihovi radovi biće objavljeni u specijalnom Zborniku.

Ova pesnička manifestacija održana je prvi put 23. aprila 1997. godine pod imenom: Memorijal Gordane Brajović, u čast, i slavu na pesnikinju i novinara "Večernjih novosti", koja je preminula godinu dana ranije, a inače, bila je rodom iz Subotinca kod Aleksinca.

Prema podacima organizatora manifestacije, za ovih deset godina na konkurse je stiglo više od 10.000 radova, ali i oko 500 dela naših poznatih književnika. Tako se na najbolji način ostvarila ideja povezivanja literarnih senzibiliteta - od najvećih klasika do najmlađih osnovaca i srednjoškolaca.

LAUREATI

Ne postoji iole poznati književnik iz Srbije i Republike Srpske, a do pre neku godinu i iz Crne Gore, koji na ovaj ili onaj način nije bio učesnik Dana poezije u našem gradu - kaže Marina Biorac, stručni saradnik u aleksinačkom Centru za kulturu, naglašavajući, da će pored mnogih drugih, na ovogodišnju manifestaciju biti pozvani svi dosadašnji laureati, odnosno, dobitnici nagrade našeg lista.


#
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима