Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Vaccine or not vaccine

rss

27.02.2016. Драган Милановић Вукањац

Вакцине су, поготову у задње време, постале поприлично горућа тема, а сада се ситуација поприлично закомпликовала увођењем закона о обавезној вакцинацији.

Vaccine or not vaccine

Јавност је ту поприлично подељена, а не треба искључити ни антивакцинациони лоби који није занемарљив.

Да се у старту оградим, ја нисам лекар, тако да нећу претерано износити неке стручне медицинске термине, али поента је и да обични грађани, они који нису медицински радници, донесу исправну одлуку и буду мирне савести када је у питању вакцинација сопствене деце, јер не вакцинишу се само деца лекара.

У даљем тексту ћу покушати да сумирам сва питања која муче забринуте родитеље, и да на њих дан адекватан одговор, из мог угла, користећи се углавном логиком и мало статистиком.

Вакцина је можда и највеће достигнуће модерног доба. Болести које су узимале на милионе живота, сада су искорењене или готово искорењене. Смртност код деце до 5 година је, пре вакцинације, била више од 300 на 1 000 деце, дакле преко 30 процената. У време наших предака једно или двоје деце је умирало, али с обзиром да је у породицама било по 6-7 деце, није се толико придавао значај таквим случајевима. Данас је тај број сведен на 4-5 смртних случаја на 1 000 деце, дакле свега неколико промила. Ваља напоменути и да је, статистички гледано животни век човека поприлично продужен ( око 72-73 године просечан животни век). Процена је да би се престанком вакцинације, за само 20 година, вратиле скоро све болести од којих смо годинама заштићени.

Честа питања која се постављају додатно збуњују, јер се одговори на њих занемарују, а нека од њих су, на пример:

"Како ће казна од 150 000 динара, ако се дете не вакцинише, учинити исто заштићено?" Свакако да се то неће десити, али поента казне није да казна изврши имунитет детету, исто као што казна за невезивање појаса неће повећати безбедност учесника у саобраћају, поента је чисто сугестивна.

"Како невакцинисано дете може да угрози вакцинисано?"

Пре свега, треба знати да се ефективност имунизације постиже једино високим процентом вакцинације, преко 90 процената, да би она имала уопште смисла. Такође треба знати да вакцина не штити 100 посто, а такође постоје случајеви деце који из неких оправданих разлога не могу бити вакцинисана.

"Због чега ниједан лекар не сме да потпише да преузима кривичну и материјалну одговорност ако се вакцинисаном детету нешто деси?"

Из истог разлога из ког ниједан лекар не може потписати да преузима кривичну и материјалну одговорност ако се деси нешто детету које НИЈЕ вакцинисано, тако да аргумент који потврђује или оповргава и једну и другу тврдњу никако не може бити валидан аргумент.

"Због чега, у неким земљама западне европе, вакцинација није обавезна, а код нас јесте?"

Из простог разлога зато што се проценат вакцинације у тим земљама креће од 90-97 %, е ту се сад поставља питање да ли у нашој земљи постоји колективна свест која би у случају слободног избора вакцинације довела до бар 90% вакцинисаних? Ја у то чисто сумњам.

Вакцина се често пута доводи у везу са појавом аутизма код деце. Моје лично мишљење је да то није истина, јер за то нема никаквих доказа. Једино постоји аналогија да је после неког времена, после вакцинације, дете добило аутизам. Када би тако закључивали ствари, када бисте примили вакцину, а онда вас удари аутомобил, можете слободно да закључите да вакцина изазива ударац аутомобилом, што је крајња бесмислица. Антивакцинацијски лоби се позива на разне видео материјале на YоуТубе-у где деца сведоче како су од вакцина добиле аутизам. Колико је то релевантан доказ говори и чињеница да се тај видео о сведочењу налази између видеа где човек сведочи да су га отели ванземаљци, и видеа где човек прича како му је поново израсла рука.

Мој лични закључак је да се деца требају вакцинисати. Друго је питање да ли је присилна метода најадекватнија, али с обзиром да живимо у земљи чији су становници писали писмо да се Касандра ослободи из затвора, можда је она уједно и најмање лоша.

Коментара: 17


# саобраћај аутомобил Драган Милановић Вукањац вакцине
@


 

▲ ▼ [+][-]


 • (+6) (-4)

  Мики 28.02.2016.
  Писац текста нека објасни ову тврдњу родитељима оболеле деце или још боље нека гарантује својом главом да после вакцинације неће доћи до никаквих последица по здравље деце.

 • (+3) (-3)

  Pisac 28.02.2016.
  @Miki Niste pazljivo procitali tekst.Kao sto stoji u istom, ja mogu garantovati glavom isto koliko i vi svojom da se detetu nista nece desiti ako se NE vakcinise... Takodje postoje i slucajevi obolele dece koja nisu vakcinisana...

 • (+2) (-2)

  Мики 28.02.2016.
  "... неки од нас и завршили Медицински факултет и истом том СВОЈОМ главом одлучили да је за ВАШЕ дете боље да се не вакцинише, јер сте проценили да ризик од вакцинације превазилази њене евентуалне добробити и спремни сте да се носите са ризицима богиња и заушки пре него аутизма, алергија, аутоимуних болести, Гилијан-Бареовог синдрома, артритиса и осталих ствари за које сте видели СОПСТВЕНИМ очима да су пописане на листи нежељених ефеката на паковању вакцина, а за које, ако се десе, НИКО није одговоран. ..." http://kumulativna.com/dr-jovana-stojkovic-ima-li-roditelja-u-srbiji-ili-uhapsite-i-mene/

 • (+2) (-1)

  Мики 28.02.2016.
  https://www.youtube.com/watch?v=lRnBNUJmiYo&feature=youtu.be

 • (+2) (-1)

  Мики 28.02.2016.
  Džim Keri i Dženi MekKarti o autizmu i vakcinama https://www.youtube.com/watch?v=jn3wKTKbmU8&ebc=ANyPxKoTijJFUD4wyEgI29ox8PDhksnL0wShbwSX2xcnCzX1cjQ_J7QWk6DEX14IqGl-JH-YQlhsHE37N-gMXz0kDGbn5M1SmQ

 • (+1) (-2)

  Pisac 28.02.2016.
  Imao sam prilike da procitam neka misljenja studenata medicinskog fakulteta, i gotovo sam siguran da bi se i medicinski fakultet ogradio od vaseg stava. Sto se tice kontraindikacija, toga ima bukvalno u svakom leku, tako da ici tom logikom, cak i aspirin bi trebao da se izbaci iz upotrebe. A ovaj snimak necu ni da komentarisem, postoji opravdan razlog zbog cega ovakvi dokazi nisu relevantni i nisu priznati ni na jednom sudu.

 • (+2) (-1)

  Мики 28.02.2016.
  Nevakcinisana deca su zdravija od vakcinisane! https://youtu.be/n9arerjo05I

 • (+0) (-2)

  Pisac 28.02.2016.
  Vec je u tekstu spomenut argument " video sa YouTube", a ako je to vama relevantan argument i na to se pozivate, onda je po mom misljenju vasa diploma medicinskog fakulteta (ako je stvarno imate), krajnje upitna.

 • (+2) (-1)

  Мики 28.02.2016.
  Имате мишљење, а где су докази? Да ову кампању није код нас започела жена, чије је дете оболело после примљене вакцине, која је, ето случаја доктор, можда бих имао мишљење, да је то неки секташки лоби, овако немате аргументе за ваше тврдње. Или су можда код нас сви доктори врачари и надрилекари?

 • (+1) (-3)

  Pisac 29.02.2016.
  Vakcine su svoje dokazale, ako neko nesto treba da dokaze onda ste to vi,a za sada nemate ni jedan dokaz osim vikanja "Autizam,autizam!!!!!!".

 • (+3) (-0)

  Мики 29.02.2016.
  Да сте стрпљиво погледали видео, можда ... И као што Џим Кери рече од 2:48 минута: "Ми не препоручујемо: немојте се вакцинисати. Желим да то буде савршено јасно.То су ствари које иду у погрешном правцу. ... Нико никад није предложио невакцинисање." А Џени каже: "Вратимо се на распоред вакцинације из 1989-те. ..." https://youtu.be/jn3wKTKbmU8

 • (+3) (-0)

  Genije 29.02.2016.
  Dr Jovana Stojković o štetnosti vakcina!
  "U jeku medijske halabuke, pretnji i prinuda vezanih za izmenu zakona o vakcinaciji, pokušaću da iz kože nekog ko je lekar i majka dvoje dece rasudim po ovom pitanju, uzdajući se u znanje koje mi je Medicinski fakultet u Beogradu ponudio i oslanjajući se na ljubav prema sopstvenoj deci i Bogom danu majčinski intuiciju..."
  https://youtu.be/vmTkt6EIqrY

 • (+2) (-0)

  Genije 29.02.2016.
  Za slobodu izbora! - Dr Jovana Stojković https://www.youtube.com/watch?v=jtzprVPP5wo&feature=youtu.be

 • (+5) (-1)

  dejan 01.03.2016.
  Nije problem vakcinacija. Problem je kontrola vakcina koje se daju deci.
  1. Drzava je prodala Torlak, jedini institut koji je vrsio kontrolu kvaliteta vakcina kod nas.
  2. Torlak je kupio Novartis. Svajcarska kompanija poznata po proizvodnji hemikalija za Monsanto kao i genetskim eksperimentima.
  3. Novartis je dobio pravnu garanciju od Vlade Srbije i Ministarstva Zdravlja Srbije, pravno izuzeće od mogućih tužbi, ukoliko vakcine prouzrokuju štetu na ljudima.
  4. Sada je donet zakon da imamo obavezu da odvedemo decu na vakcinaciju (Obavezne su Torlak odnosno Novartisove vakcine)
  5. Zakljucak: Obavezni ste da dovedete dete da eksperimentisu na njemu, bez bilo kakvih posledica ako zeznu stvar. Kontrole vakcina nema ali je zato jednoglasno glasano za predlog zakona iz doba inkvizicije.
  Pitanja su:
  1. Ko je uzeo novac da proda Torlak?
  2. Ko je uzeo novac da da garanciju Novartisu da nece odgovarati za svoje proizvode i nezeljena dejstva?
  3. Ko je uzeo novac da izglasa ovakav retardiran zakon?

 • (+1) (-0)

  Dishi68 11.03.2016.
  Јована Стојковић, са или без др, како вам лакше.

  Апропо демократије… Замери ми један господин да на овај начин желим да увучем задњицу у посланичку фотељу. Пријатељу, врло радо ћу, чим будем имала прилике. Оставити ову земљу дизачима руке којима рефлекс за ту радњу не иде из мозга, већ управо из горе поменутог органа, равно је продаји прађедовског ордења за вечеру.

  . http://anti-censura.com/dr-jovana-stojkovic-nisam-gospodo-vise-u-dverima-ali-sam-u-pokretu-koji-nece-stati-dok-ne-otera-okupatore-i-okupatorske-zakone-iz-ove-zemlje/

 • (+1) (-0)

  Ана 12.03.2016.
  Kolektivni imunitet je mit farmaceutske industrije! https://www.youtube.com/watch?v=dcoM3hUNYNI .. .. .. Dr Suzanne Humphries objašnjava zašto je kolektivni imunitet sa vakcinama nemoguć i zašto se u populacijama gde je više od 95% vakcinisano dešavaju epidemije zaraznih bolesti.

 • (+1) (-0)

  Ана 12.03.2016.
  Паметном доста. Dr Aleksandar Radojević - jedini poslanik koji se zalaže za slobodu izbora! https://www.youtube.com/watch?v=Qog9GEifiAI


[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима