Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Vaccine or not vaccine

rss

27.02.2016. Драган Милановић Вукањац

Вакцине су, поготову у задње време, постале поприлично горућа тема, а сада се ситуација поприлично закомпликовала увођењем закона о обавезној вакцинацији.

Vaccine or not vaccine

Јавност је ту поприлично подељена, а не треба искључити ни антивакцинациони лоби који није занемарљив.

Да се у старту оградим, ја нисам лекар, тако да нећу претерано износити неке стручне медицинске термине, али поента је и да обични грађани, они који нису медицински радници, донесу исправну одлуку и буду мирне савести када је у питању вакцинација сопствене деце, јер не вакцинишу се само деца лекара.

У даљем тексту ћу покушати да сумирам сва питања која муче забринуте родитеље, и да на њих дан адекватан одговор, из мог угла, користећи се углавном логиком и мало статистиком.

Вакцина је можда и највеће достигнуће модерног доба. Болести које су узимале на милионе живота, сада су искорењене или готово искорењене. Смртност код деце до 5 година је, пре вакцинације, била више од 300 на 1 000 деце, дакле преко 30 процената. У време наших предака једно или двоје деце је умирало, али с обзиром да је у породицама било по 6-7 деце, није се толико придавао значај таквим случајевима. Данас је тај број сведен на 4-5 смртних случаја на 1 000 деце, дакле свега неколико промила. Ваља напоменути и да је, статистички гледано животни век човека поприлично продужен ( око 72-73 године просечан животни век). Процена је да би се престанком вакцинације, за само 20 година, вратиле скоро све болести од којих смо годинама заштићени.

Честа питања која се постављају додатно збуњују, јер се одговори на њих занемарују, а нека од њих су, на пример:

"Како ће казна од 150 000 динара, ако се дете не вакцинише, учинити исто заштићено?" Свакако да се то неће десити, али поента казне није да казна изврши имунитет детету, исто као што казна за невезивање појаса неће повећати безбедност учесника у саобраћају, поента је чисто сугестивна.

"Како невакцинисано дете може да угрози вакцинисано?"

Пре свега, треба знати да се ефективност имунизације постиже једино високим процентом вакцинације, преко 90 процената, да би она имала уопште смисла. Такође треба знати да вакцина не штити 100 посто, а такође постоје случајеви деце који из неких оправданих разлога не могу бити вакцинисана.

"Због чега ниједан лекар не сме да потпише да преузима кривичну и материјалну одговорност ако се вакцинисаном детету нешто деси?"

Из истог разлога из ког ниједан лекар не може потписати да преузима кривичну и материјалну одговорност ако се деси нешто детету које НИЈЕ вакцинисано, тако да аргумент који потврђује или оповргава и једну и другу тврдњу никако не може бити валидан аргумент.

"Због чега, у неким земљама западне европе, вакцинација није обавезна, а код нас јесте?"

Из простог разлога зато што се проценат вакцинације у тим земљама креће од 90-97 %, е ту се сад поставља питање да ли у нашој земљи постоји колективна свест која би у случају слободног избора вакцинације довела до бар 90% вакцинисаних? Ја у то чисто сумњам.

Вакцина се често пута доводи у везу са појавом аутизма код деце. Моје лично мишљење је да то није истина, јер за то нема никаквих доказа. Једино постоји аналогија да је после неког времена, после вакцинације, дете добило аутизам. Када би тако закључивали ствари, када бисте примили вакцину, а онда вас удари аутомобил, можете слободно да закључите да вакцина изазива ударац аутомобилом, што је крајња бесмислица. Антивакцинацијски лоби се позива на разне видео материјале на YоуТубе-у где деца сведоче како су од вакцина добиле аутизам. Колико је то релевантан доказ говори и чињеница да се тај видео о сведочењу налази између видеа где човек сведочи да су га отели ванземаљци, и видеа где човек прича како му је поново израсла рука.

Мој лични закључак је да се деца требају вакцинисати. Друго је питање да ли је присилна метода најадекватнија, али с обзиром да живимо у земљи чији су становници писали писмо да се Касандра ослободи из затвора, можда је она уједно и најмање лоша.


# саобраћај аутомобил Драган Милановић Вукањац вакцине
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима