Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Сам и слободан

rss

02.11.2013. Жељко Ивањи

Сам и слободан

-"Преполови" рече познати глас у слушалицу.
-"Али господине, ми то не можемо".
-"Преполови", понови глас.
-"Добро, али да знате ја више овако не могу".
-"Шта тражиш, заузврат?"
-"Ништа"
-"Ма дај, свако има своју цену"
-"Мислите на новац"
-"Ма какве бре паре, ко данас има пара, мислим требали ти шта, еј бре сети се колико си само дуго био приправник док те нисмо погурали. Да знаш још нешто, упропастили сте децу са тим болесним затворским казнама, ево њихови родитељи кукају овде сваки дан".
"Шта ће рећи тужилаштво? Они су ове казне гурали".
-"Ма јебеш тужилаштво, тужилаштво ко тужилаштво и њима се дрмају позиције, свирају па престану, и тако. Него води рачуна о деци"
-"Чијој деци?"
- "Поздрави породицу"- чуло се са друге стране.

Са друге стране, су живели онострани. Свако од њих постоји у реалном времену и сви они имају своје презиме и име, али се одазивају на миг. Разрађени механизми по којима се управљају постоје десетинама година. На њих су породице заборавиле а често су им управо оне служиле као покриће. Многе су породице разорили. Говорили су у име народа и "у име народа" пресуђивали. Немају они везе са политиком, немају они везе са тајкунима, они имају своја правила игре, они заправо владају. Хране се тугом, хране се несрећом, храна су им јадни, храна су им понижени, слаби, усамљени.

Без њих се не може, а власт их перципира као моћније од себе. Зато их свака власт прихвата као чињеницу.

Остављају букете цвећа на свежим гробовима, за које се годинама питамо ко их је и зашто оставио. Мислили смо да их покојници нису познавали. Стало им је до деце, цене енергију младих, углавном су средовечни, а старије поштују.

Некада су носили кожне мантиле, испод којих се назирао пиштољ. Данас им он није потребан, убијају ефикасније.

Звоне на врата, непозвани, потклобучених глава када их видите кроз шпијунку. Потом на ваше "Ко је?",одговарају са "знате господине", а ви отварате врата и кажете "знам, знам" док погнуте главе узимате излизани капут и идете за, а не са њима. Иза вас врата остају отворена, јер нема ко да их затвори, осим заштићеног подстанара којег су вам уселили, вођени осећајем за правду и правичност.

Они имају везе, они имају контакте оних чијим судбинама суверено владају. Решавају проблеме. Уписују у школе, они запошљавају, они венчавају, имају читав списак ваших потенцијалних партнера, који најчешће раде за њих. Имају базу сећања јер су били увек уз вас и ваше најближе......генерацијски. У мрежи својих клијената, намерно заплетеној, оној мрежи којој се не види ни крај ни почетак, шаљу импулсе засноване на њиховим потребама, желевши да их прикажу као ваше.

-"Ти си то од мене тражио"
-"Шта побогу?"
-"Зар си заборавио, па да ти упишем дете у школу. Кад је фрка онда сам ок, а сада када је мени потребна помоћ, нема те. Ја за разлику од тебе не рушим мостове и знам да ценим праве пријатеље. Сад си фаца, постао си неко и нешто. Не ваља ти посо. "
"Добро, кажи шта могу да учиним за тебе?"

Увек у другом плану, у први план су гурали друге. На прослави фирме, годишњице матуре, фотографији са брачног путовања, они су ту у негде. Не трудите се да их се сетите, јер сте их заборавили. Не трудите се да их уочите, њихов лик је избледео. Не вашом кривицом.  Време их је избрисало, јер они и њим управљају. Мислили сте да су небитни.

Преварили сте се.

Исти универзални принципи постоје у времену које је човек назвао историјом, личном, колективном, у којем је живео свој живот, са маском достојанства, морала, уоквиреном у обичаје, навике, идеале.

Док је телефон звонио, неко ко би требало да буде јунак, упорно је чекао да заузме своје место међу  словима сабијеним у ове редове.

-"Да ли си спреман, да срушиш мостове?"
-"Да"
-"Да ли си спреман да останеш сам?"
-"Да"
-"Сигуран си у то?"
-"Да"
-"Онда си слободан"
-"Слободан?"

И тако је наш јунак постао слободан.

Острво, чије су обале запљускивали таласи.

Сам и слободан.

 

Жељко Ивањи
 Жељко Ивањ

Коментара: 0


#
@ 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима