Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Невоље са атестом за возила на ТНГ

rss

23.10.2013. Александар Гвозден, Јужна Србија Инфо

Да ли се ико осећа безбедније новим мерама Агенције за безбедност саобраћаја?

У то нисмо сигурни, али смо сазнали да су возачи на правим мукама покушавајући да дођу до атеста, а постоје и облици самоорганизовања.

Невоље са атестом за возила на ТНГ

Уколико ових дана покушавате да атестирате плински уређај у ауту видећете да то уопште није једноставно. Бар не на територији јужне србије.

Поништени важећи сертификати

Посебан проблем имају власници аутомобила са "важећим" атестом, тј потврдом која има датум у будућности, али из неког разлога тај папир више не важи. По ком основу неко може да укине важење "сертификата" нико није успео да објасни. Ради се о некој одредби у правилнику, а само у Србији правилник може имати јаче дејство од стручног мишљења. Под стручним мишљењем овде мислимо на потврду коју су издали професори Машинског факултета.

Дакле, најпре је потребно да ваш уређај, који сте можда ремонтовали прошле године и у потпуности је исправан, замените новим уређајима. Ово задовољство ће коштати тек нешто мање од цене коју сте платили за уградњу уређаја.

"Прошле године сам заменио распршивач и вентиле, а сада сам морао поново" наводи наш саговорник и додаје "Једино могу да схватим замену боце, јер је већ стара 9 година, све остало ради".

А онда почиње права драма, барем у Нишу.

Србија је једна велика чекаоница.

На машинском факултету су спискови за заказивање попуњени до краја октобра, а за новембар не врше заказивање.

Друга овлашћена институција јесте Ауто мото савез (АМСС). Ту нема заказивања, већ се људи сами организују и праве спискове. Наш саговорник је три пута безуспешно покушавао да закаже термин.

"Првог дана сам отишао да се распитам и рекли су ми да дођем ујутру. Како сам другог дана закаснио и стигао тек у 8 и који минут, рекли су ми да су спискови закључени. Трећег дана сам поранио, сео на први аутобус (саговорник није из Ниша) и већ који минут након 6 сазнао да су спискови за наредни дан готови. Не знам да ли ови људи чекају целу ноћ?"

Трагом ових информација, контактирали смо више надлежних служби у којима смо могли само да чујемо да им је жао. Људи на машинском факултету су били пријатни и објаснили да чине све што је у њиховој моћи, а да за новембар не заказују због обавеза са студентима.

Централа АМСС нас је упутила на њихов сектор за испитивање моторних возила, где смо сазнали да им није позната таква процедура са самоорганизовањем, али да у Београду нема таквих листи и да се не заказује унапред.

У Агенцији за безбеност саобраћаја смо добили информацију да им нису познати ови проблеми у Нишу и захвалили су се на информацији. Надамо се да ће нешто и предузети овим поводом. Љубазни службеник је покушао да нас упути на најближе сервисе који раде атестирање возила, али, што се тиче Ниша и околине, то се обавља на два места.

Како му саобраћајна истиче за пар дана, наш саговорник је кренуо пут Београда...

Коментара: 2


# возила саобраћај АМСС Александар Гвозден атест ТНГ плин агенције
@agvozden @ 

▲ ▼ [+][-][ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима