Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Како до безбеднијег живота у Алексинцу?

rss

08.02.2014.

Преносимо отворено писмо јавности Бобана Ранђеловића, дипломираног инжињера електротехнике, и председника ОО ДС Алексинац

Како до безбеднијег живота у Алексинцу?

Безбедност. То је тема на коју је написано много радова и на којој се много зарађује. У овом тексту бих се највише осврнуо на тему безбедности имовине и лица.

Сведоци смо, моји суграђани, да се овај проблем у Алексинцу не решава, већ продубљује. Питам све грађане општине Алексинац, „Да ли се осећате безбедно?“.

Бићу објективан, и нећу рећи да је крива САМО локална управа. Криво је и образовање. Крива је и средина. Крива је и породица. Криви смо сви ми. Потребно је мало више од добре воље за решавање овако сложеног проблема. Потребни су добро организовани људи који ће систематски пратити догађања. Људи који ће промовисати оно добро из наше средине. Људи који ће награђивати поштење и храброст.

По мени ту лежи и проблем. Такву групу људи треба да организује локална самоуправа, у сарадњи са полицијом, Центром за социјални рад и невладиним организацијама. Групу треба да чине људи који су стручни у овој области. Људи који би требало, да по овом питању, раде пре свега превентиву. Да као узор нашој деци подаре породицу, писменост, достигнућа, марљивост.

Такође је потребно да локална самоуправа преузме на себе технички поглед по питању безбедности. Камере, улична расвета, инспекцијске службе, су само део слагалице коју локална управа треба и мора да сложи. Не могу, а да не очекујем питање средстава. У односу на многе аутомобилске инвестиције, далеко мање би коштало све то.

Изгледа да НЕКО жели овакав град. Несигуран. Пун страха. Град из кога млади људи беже. У коме нема будућности. Против тога је овај текст. Против тога сам ја. Против тога се борим.

Како бих показао колико је ситуација озбиљна навешћу вам један званичан податак. У Алексинцу је у 2013. години забележено укупно 15.000 прекршаја и пријављених кривичних дела, што је три пута више него у 2012.години. И сами сте сведоци да су крађе у селима и граду свакодневна појава. Поставља се питање шта је потребно урадити, тј. шта би помогло да се што лакше и ефикасније изборимо са овако нарастајућим криминалом.

За почетак бих локалној самоуправи предложио три, не тако скупе, али јако ефикасне ствари.

Прва, да се у Алексинцу инсталира видео надзор на оним локацијама које полиција процењује као најкритичније, када су у питању места извршења кривичних дела. За једну такву инвестицију довољан је новац који је потрошен за куповину 2 општинска аута.

Друго, сматрам да је неопходно да се повећа број осветљених улица у селима и граду. Са оваквом расветом, и боље рећи мраком, лоповима и разбојницима нема боље заштите од мрачних улица какве су у нашој општини Алексинац.

Треће, предлажем формирање јединственог Савета за безбедност на локалном нивоу. У том савезу би били заступљени представници локалне самоуправе, полиције и тужилаштва. Циљ овог савета би био у координирању активности за решавање нагомиланих проблема у сектору безбедности.

Искрено се надам да ће бар један од ова три предлога локална самоуправа имати у виду. Наша Демократска странка, и одборници ДС-а у локалном парламенту ће подржати сваку акцију власти чији је циљ да се у Алексинцу живи лепше и безбедније.

 

Коментара: 2


# Алексинац
@ 

▲ ▼ [+][-]


  • (+0) (-0)

    Vladica33 09.02.2014.
    Sve je to lepo receno ali prvo treba uvesti pravo licne svojine ko svetinje, odnosno da svakog koga zateknes na svom privatnom posedu bez tvoje dozvole mozes lepo da omlatis i lisis sloboda a da zato neodgovaras jer branis svoju svojinu. Onda da vidim koliko ce se njih upustiti u lopovluk, a ovako dok ih "ZAKON" stiti dzaba sve ove price, ako ga nedaj boze mlatnes samo jednom ti popijes prijavu i placas ti njemu odstetu a da ga lisis slobode negine ti krivicna . Pitam dokle se vise stite lopivi i kriminalci, kad ce zakon i policija da stite posten narod.

  • (+0) (-0)

    gradjanin sela aleksinac 09.02.2014.
    Prosto mi nije jasno kako je moguce da postoji toliki broj prekrsaja i krivicnih dela. To je 40 denvno u proseku. Stvarno zabrinjavajuca situacija.


[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима