Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Деспотовац, обећани град за Алексинчане

rss

31.07.2016. Саша Марковић Гидра

Деспотовац је мали град у источној Србији, који се налази на источној страни реке Мораве.

Деспотовац, обећани град за Алексинчане

Сам град се налази између Кучанских планина и Бељанице са којих се спушта река Ресава. Град је добио назив по Деспоту Стефану Лазаревићу, а сама општина је друга по величини у Србији и има два урбана насеља, Деспотовац као седиште општине и рударско насеље Ресавица. 

На територији општине Деспотовац живи око 28000 становника, од тога 8000 живи у иностранству. У летњим месецима они долазе својим кућама и тада овде почиње главна прича. Доласком деспотовачких гастабајтера, овај мали градић почиње да живи другим животом, јединственим у Србији.

Поставље се питање какве везе имају Алексинчани са овио причом? 

Наш први саговорник је био Миле Радисављевић, власник ресторана “Југославија” и коначишта “Ресава”, у склопу кога се налази и јединствени шатор за разне врсте весеља који прима преко петсто гостију.. 

Миле Радисављевић

Миле има дугогодишњу сарадњу са Алексинчанима. Многи наши конобари и други угоститељски радници су сарађивали са њим и о њима има претежно лепо мишљење. У летњем периоду весеља су свакодневна, дугачка и исцрпна, а на њима опстају само они најачи и најбојли, а такви су баш наши суграђани. Такође, свакодневно сарађује и са пољопривредницима из наших крајева приликом откупа њихових производа. Миле је човек кога овде сви познају и који се труди да сваког максималног угости и исприча нешто о туристичким потенцијалима Деспотовца.

Миле такође додаје да је природа била врло дарежљива према долини Ресаве и даровала је природним лепотама и реткостима које се ретко срећу. Овде можете видети манастир Манасија, парк макета Српских манастира, Водопаде “Бели вук И “Прскало” на излетишту Лисине, музеј угљарства у Сењском руднику и наравно чувену Ресавску пећину. 

У самом граду током целог дана је велика фрка, гужва и никако се не може претпоставити да овде живи само 4000 становника. Овде је четвртком пијачан дан и тада смо наравно срео И алексиначке рударе који овде раде у оближњем руднику “ Водно”. 

Наш нови саговорник је овога пута био Раде Малинић - Шваба, бивши фудбалски ас ФК “Рудар” и ФК ” апредак” Алексинац који је овде већ шест година и који нам је изнео још неке појединости :

Раде Малинић - Шваба

“Деспотовац је најскупљи град у Србији, цене у продавницама, кафићима су веће за двадесет посто од стандарних. Све је овде другачије, много девизних пензионера и активних печалбара су овде подигли стандард, осећаш се као да си на неком познатом летовалишту, а у ствари си у срцу Србије, златан је наш Алексинац али рударски посао нас је одвукао у другом правцу”.

У центру града се налази се огроман споменик Дестоту Стефану Лазаревићу. На само 100 метара од њега налази се хотел “ТЛС” и у њему срећемо претпостављате нашег човека. Влада Антић је специфична личност. Некада је радио као кувар у Дому у Кулини, али га је живот однео на другу страну. Лети је овде долазио на “привремени рад” и тако стекао познаство и поверење власника хотела у коме данас ради као конобар. 

Влада Антић

"Није се било лако одрећи државног посла, али ипак се исплатио ризик. Овде сам нашао себе и зарађујем фиксно око 40000 динара месечно, што је скоро дупло више од посла кувара у Кулини. У летњим месецима зарадим додатно преко лепу своту новца, јер овде људи знају да цене конобарку муку. Данас ево слободно могу да кажем да сам коначно срећан и задовољан човек који може да живи од свога рада."

У тропским данима ред је био да се мало и освежим на неком базену. И поред великих улагања и непрестаних инвестиција, Деспотовац нема свој градски базен.

Спас сам нашао у оближњој Ресавској бањи, прелепом комплексу са базенима, шеталиштима, рестораном и собама са преноћистем. Ово је прави рај за одмор тела и душе за који мало људи зна у Србији. Овде све удише домаћинском атмосфером и како особље објекта каже некомпликованим гостопримством.

И гле чуда, можете да претпоставите, поново Алексинчани само овог пута млад нараштај. Два млада момка Лазар и Душан на радном задатку током летње сезоне. Лаза је овде већ три године, а Дуле први пут. Помало су се зачудили када су ме видели, јер овде алексинчана као туриста нема. Насмејани и задовољни, почеше своју причу :

Лазар и Душан

“Ми смо студенти, овде смо сезонски, поштовани смо, уважени И ако смо млади момци. У Алексиначким баштама кафића се ради за 600 динара по дану, а овде је све другачије, може добро да се заради и пре свега упознаш нове људе и видиш неки други начин живота”.

На крају да вам напоменем да је ова прича испало сасвим случајно. Званично сам био на мини одмору, а успут испала прича. Закључио сам да у Деспотовцу има пуно Алексинчана, на разним пословима и позицијама и може још пуно да се пише о томе. 

Оно што ме радује је то да сви редовно прате портал Алексинац нет. То је како кажу њихова једина веза са родним крајем. Заједничко за све њих је да је Деспотовац обећан град – обећана земља.

Можда и наша редакција једног дана крене њиховим стопама и нађе неки обећани град и земљу у коме ћемо бити коначно прихваћени.

Коментара: 3


# општина Алексинац.Нет Саша Марковић Гидра Деспотовац Миле Радисављевић Раде Малинић Влада Антић
@aleksinacnet @


 

▲ ▼ [+][-]


 • (+7) (-2)

  samo-covek 01.08.2016.
  dobra reklama za despotovac, nista drugo

 • (+15) (-2)

  Emi 02.08.2016.
  daleko bilo .... svaki put kad pomislim da ne moze gluplji tekst da izadje, oni me razuvere ....

 • (+2) (-1)

  Sax 03.08.2016.
  Istina je ovo:Niko nece da radi za te pare kod doticnih ,,gazda'.Onda zaposljavaju ljude sa juga i izbeglice,jer su zarade u njihovom kraju mnogo male.Oni trpe da rintaju kod ovih.Podjite po Despotovcu i slusajte naglasak.Sve bosanci,kosovci,juznjaci...


[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима