Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Откуд газдама лова?

rss

18.12.2007. Рамбо Амадеус

Треба само да се трудиш да што више вриједних и наивних људи ради за тебе

Имам обичај да чаврљам са касиркама по продавницама о њиховом материјалном положају. Нарочито са онима из ноћне смјене, тада је гужва мања, а оне су расположеније за разговор. Сазнајем да им је плата између 14.000 и 20.000 динара, иако им је строго забрањено да причају о плати. Наравно да им је забрањено, објашњавам им да газде не воле да се зна како биједно плаћају раднике. А и том једноставном техником ћутања уводи се неповјерење између радника, свак мисли да онај други добија више па сваки помен међусобне радничке солидарности одмах пада у воду.

У развијеном свијету, радници су обавили ту врсту организовања прије више од 100 година, струковни синдикати су им врло снажни и најниже могуће европске плате од 1000 евра нису послиједица нечије добродушности или високог стандарда него чврстине радничког става. – Тешко да газда може да им тек тако смањи цифру.

Аутоматски ризикује да му радници блокирају посао и изложе га ужасним губицима.

Штрајкбрехере кажњавају сурово.

Код нас се радници још увијек чуде како нико о њима не води рачуна и чекају ваљда с неба да им слети нека помоћ. Међутим, то се неће догодити чак ни небеском народу.

Па гдје онда иду паре?

Ствар је једноставна. Ако је најскромнија потрошачка корпа за просјечну четворочлану породицу око 600 евра , не рачунајући кирију за стан, онда је заправо свака плата мања од тога знак да послодавац узима разлику.

Држава га у томе из неког необичног разлога не спречава.

Прича да пара заправо нема је смијешна, јер су наши радници једнако вриједни као и свуда у свијету, а цијене су углавном јаче од европских, гдје рекох да нема плате испод 1000 евра.

А код нас има пуно људи који раде за 200 евра.

Кажи ми колико твоје предузеће има радника, ја ћу ти рећи колико пара негдје остаје.

На пример, ако има десет запослених, а плата им је по 300 евра, то значи да је закинуто сваком по 300 евра и да је са стране склоњено 3.000.

Необичан обичај је да што предузеће има више радника, то су и мање плате, па тако имамо и случајеве да газде имају по 10.000 радника!

Ако закину сваког са по 300 евра , онда је то мјесечно – колико? Три милиона! Сваког мјесеца!

Па онда не треба се чудити како се на Балкану лако постаје милијардер. Треба само да се трудиш да што више вриједних и наивних људи ради за тебе.

Радничка свијест је далеко од озбиљног самоорганизовања.

Добро дошли у капитализам. Феудализам маскиран модерном технологијом.


http://www.politika.co.yu/detaljno.php?nid=51339

Коментара: 4


#
@ 

▲ ▼ [+][-]


 • (+0) (-0)

  Зоран Маринковић 18.12.2007.
  Окупационим програмом је предвиђено уништење свега спског, на овим просторима.
  Један од битних утицаја је уништење фабрика, мале привреде и осталих извора не зависног живота. не контролисаним уласком робе из Кине и Турске, нагло је нарушена економија, јер је тамо плата радника око 5 до 10 долара. О чему, и зашто "зализани полутан" пише измишљотине можемо само наслутити. Вероватно се мала привреда не да лако уништити, па овом будалаштином под репа мува зуји без везе с здравим разумом. А можда, има неки интерес?

 • (+0) (-0)

  agvozden 18.12.2007.
  Ovde su problem domaci pljackasi, nema okupatora. Ogroman broj radnika radi za desetak hiljada dinara i nemaju nikakva prava - na bolovanje, odmor - nista!

 • (+0) (-0)

  Зоран Маринковић 19.12.2007.
  Десетак хиљада динара је око двеста долара! Како Газда успе да оствари толику зараду и тако пуно плати радника, ако има нелојалну конкуренцију неконтролисаним увозом робе по дампинг ценама из Кине и Турске? То је суштина деструктивног процеса, THE окупације. Она постоји, јасна је и има подршку разних Кустурица и других зализаних забављача. Пропаганда пљувања на све српско се наставља. Овај зализанко, очигледно довршава Клинтоново бомбардовање и пише неистине о већини поштених привредника, који обезбеђују посао и хране пуно породица.
  Тачно је, да има криминала од Скупштине до пандура, па и у Малој привреди и то није новост, ни тема.

 • (+0) (-0)

  agvozden 19.12.2007.
  Sindikati ne funkcionisu u ovoj zemlji. Lako je protestovati protiv vlade jer te stite zakoni. A oni koji su zaposljeni kod privatnika, njih niko ne stiti. Nemaju pravo na odmore, bolovanja, pa ni na strajk. Jednostavno se zamene. Pa, ne mozemo svi da se zaposlimo u drzavnoj upravi. Ja bih rado radio u nekoj banci sa 50 ili vise hiljada plate i svim beneficijama. Mozes da tuzis gazdu, ali to ce trajati godinama, mozda decenijama. Sa druge strane ni preduzetnicima nije bas lako da sve sastave, ali ne mozes se bogatiti na eksploatisanju drugog. Ako za godinu dana dobijes pet dana odmora kao ja sto sam prosao o cemu onda pricati?!
  Nisu nam ameri krivi sto ne volimo jedni druge.
  Red treba da napravi drzava, ali i svest naroda treba da se podigne. Stoga i pisemo...


[ Додај коментар ]