Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Душко из Алексинца 33 године на вашарима продаје секаче-оштраче "на микрофон"

rss

30.09.2016. Телеграф

Душко прича у микрофон фоксиран уз лице, да би му руке биле слободне да демонстрира чудо од секача

Фото: Телеграф

О значају ваљане и упадљиве рекламе, која купца информише, али и натера да жели баш то што би продавац да му прода, данас је на вашару у Крагујевцу показао Душко из Алексинца. Он је продавац оштрача и секача “за керамику, мермер, фасаде”, а његовим производом “10 година оштриш, 50 километара сечеш”.

Душко прича у микрофон фоксиран уз лице, да би му руке биле слободне да демонстрира чудо од секача. А то је једно од чуда сваког вашара.

На традиционалном Крстовданском вашару у Крагујевцу, Душко је причао бар неколико сати, а каже да тако прича 33 године и неколико земаља Европе. На тезги му два производа, поменути оштрач – секач и пластична сецкалица за поврће, која “иде гратис”. Док Душко говори, тезга је начичкана купцима, када седне да би одахнуо, нико уз тезгу не застане, као да она и не постоји.

– Причам овако на свим вашарима већ 33 године. Данас у Крагујевцу, сутра можда већ у Лесковцу, прекосутра у Суботици. Ајде по Србији, него радио сам, исто ово, исто овако и по Европи. Зарађивао сам од сецкања у Француској, Шпанији, Италији, Бугарској. Овај секач јесте једноставна ствар, али свуда треба нешто сећи, зар не, пита Душко у паузи између две “презентације” док руча неслане гирице са оближњег киоска.

Док он одмара, купци скоро да не стају да питају шта он то продаје. А онда Душко устаде, намаче микрофон и опет крену, улазећи у девети сат рада и причања.

- Ајмо момци, да оштрите – за косе, за ножеве, за кухињски, за ловачки, за маказе, све оштри. Сече све момци, сече плочице, фасаде, керамику, камен и мермер. Све сече момци и све оштри, 10 година да оштриш, 50 километара да сечеш! Нема више муке момци, нема више брус, наковањ, чукање, чудеса, само 500 динара момци, само 500 динара и сецкалица за поврће гратис. Само још две поклон сецкалице, момци, само још, две….изволите, прича Душко неуморно и наплаћује док узима ваздух.

Пред њим највише старијих домаћина, из села око Крагујевца, оних што имају и косу и ножеве и бабу у кући која има тупе маказе. Прилазе и млађи варошки домаћини, чувши да овај чудесни секач у два лагана потеза обрађује плочице “када ‘оћеш купатило да реновираш, сечеш плочице, правиш мозаик” набраја и даље Душко.

Ка њему испружене руке, у њима по 500 динара. Посматрачи и даље гледају, Душко и даље прича и сече плочице, оштри ножеве и позива све да им својим оштрачем наоштри све што хоће “сем једне ствари”.

Када најзад ућути, Душку је тешко коју реч ишчупати. Ваљда му је на вашарима најмање до приче. Спојио је пар реченица само око оне најбитније – када поносно рече да има четири унука.

Душко је на Крстовданском вашару у Крагујевцу продао сву своју робу, док је око 16 сати иста роба и даље “дремала” на тезгама где се није чула презентација “на микрофон”.

Марија Раца


# вашар Радио С Крагујевац продавац
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима