Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Већ 7 година се чека на изградњу регионалне депоније

rss

08.10.2020.

Прошло је седам година од када су тадашњи градоначелник Ниша и председници 7 околних општина потписали уговор о регионалној депонији "Келеш", било је заинтересованих компанија да уђу у јавно-приватно партнерство, али покушаји да се посао заиста и склопи су пропали. Дан након што је председник Александар Вучић најавио да ће депонија бити изграђена до 2021, из Града Ниша саопштавају да се јавила заинтересована италијанска компанија.

Фото: архива

Поред Ниша, на депонији “Келеш” планирано је одлагање отпада из Алексинца, Сврљига, СокобањеРажња, Дољевца, Гаџиног Хана и Мерошине.

Пропали су тендери за концесионара 2015. и 2016. године на које су се пријављивале грчке и шпанске компаније, говорили су Кинези и Американци да би управљали отпадом, а сада је заинетересован и италијански холдинг.

Како је саопштено на званичном сајту града Ниша, представници италијанске Холдинг компанија "Натура“ изразили су спремност да учествују у пословима управљања отпадом на подручју града са околним општинама.

У разговору је закључено да се италијанска компанија обрати писмом о намерама Влади Србије у коме би изразила заинтересованост за учешће у пословима управљања отпадом - наводи се у саопштењу.

Наводи се и да је градоначелница Ниша Драгана Сотировски предочила представницима италијанске компаније да је председник Србије Александар Вучић рекао да је изградња регионалне депоније у Нишу део националног плана и да је завршетак њене изградње предвиђен до краја идуће године.

Иначе, прича о регионалној депонији "Келеш" почела је још 2013. године и тада је најављено да ће бити изграђена до 2015. године. Прво је био план да се формира ново регионално јавно предузеће које би управљало, а онда је договорено да се уђе у јавно-приватно партнерство.

Пројекат и документацију за "Келеш" израдила је Регионална развојна агенција Југ, али је ове године изашла из приче, а посао је преузела Канцеларија за локални економски развој и пројекте.

Извор


# Александар Вучић депонија Драгана Сотировски
@avucic @


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима