Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Упознајте Ненада, Деда Мраза угрожене деце, који нема ирвасе већ козе и овце

rss

19.12.2018.

Двадесетједногодишњак из околине Алексинца искористио је своју популарност на друштвеним мрежама да покрене акцију прикупљања и поделе пакетића деци из социјално угрожених породица. Ненад Петровић, иначе, када не разноси пакетиће широм Србије, чува козе, овце и прави сир који је све више тражен.

Упознајте Ненада, Деда Мраза угрожене деце, који нема ирвасе већ козе и овце

“У селу свака старија жена Ненада обожава”, прича нам његов отац Саша. “Бабе, обожавају га - 'добро јутро', 'добар дан'. Док је мали био хоће да помогне. Снлажљив је и доста има пријатеља”, истиче Саша Петровић.

У селу, међутим, има укупно шездесетак становника, а од вршњака ту живи само његов годину дана старији брат Никола.

Са друге стране, на Инстраграму има више од 85.000 пратилаца које је позвао да се организују и за социјално угрожену децу припреме новогодишње пакетиће. Тако су га прозвали Деда Мрзом из Породина, који ових дана путује Србијом и деци дели поклоне.

“Јужном Србијом. Ту где нико не иде, ја идем”, каже Ненад. “Ово су те играчке, ти слаткиши што су нам стигли од добрих људи. Један смо послали у Београд, прексиноћ смо ишли у Ниш и поделили двадесетак, један шаљемо малој Василији”, прича нам Деда Мраз из Породина док поносно показује пакетиће које је прикупио.

Спрема се пакетић и за децу у Љубовији, Јагодини, у локалној сеоској школи. Свакодневно стижу и нови, а Ненад Перовић прихвата све поклоне за децу - осим новца.

Он, иначе, новац зарађује бавећи се пољопривредом. “Један дан је отишао у село, не знамо нико где је, и тек иде, вуче нешто. Питам га шта је то, каже: 'Ја сам купио козу да чувамо'”, присећа се Ненадов брат Никола.

Ненад додаје да је прву узео две овце, мајку и ћерку – Николију и Весну. “После сам узео овна, а после ову жуту козу и онда три друге. Раздвојени су јер се ован и козе бију као партизани и Немци, јер су тврдоглави вероватно сви, и могу да се повреде”, објашњава он.

Иако тврдоглаве, дају пуно млека па је Ненад задовољан производњом. “Пробили смо тржиште. Продајем кајмак, сир, млеко, сурутку исто”, наводи он.

План је да повећају број животиња и производњу и да остану у селу, на шта је њихова баба Стана нарочито поносна.

“970 грама је очуван, толики се родио, толику килажу је имао. Једва смо га успоставили, и ево га, кол'ки је сад и поносна сам и на једног и на другог. Нису ме обрукали, нису пијанци, нису скитароши, стварно су и школе завршили”, истиче бака Стана.

Основну у Нишу, са свим петицама. Деда Мраз из Породина, заправо је тамо рођен и одрастао, а породица се у село вратила тек недавно. Решени да остану.

Извор: Н1


# деца школе Нова година хуманитарна помоћ Породин Саша Петровић Деда Мраз Ненад Петровић
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима