Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Током врућина најугроженије напуштене животиње

rss

25.06.2021. Јужне вести

Сунце, високе температуре и мањак кише ових дана отежали су животињама које живе на улици да дођу до воде. Да врућине сметају и њима, а не само људима потврђују ветеринари који кажу да најчешће колабирају пси. Они који брину о напуштеним животињама апелују на остале грађане да изнесу посуде са водом како би им се помогло током врелих дана.

Фото: Anoir Chafik / Unsplash

Напуштени пси и мачке се ових дана скривају у хладовини, а до воде тешко долазе.

Према речима ветеринара Николе Цветковића овакве врућине могу бити веома опасне и по животиње, јер се и код њих јављају опекотине, поготово на ушној шкољки и шапама јер температура асфалта иде и до преко 50 степени.

На кретање уличних животиња не можемо да утичемо па многи људи брину о њима на тај начин што им остављају воду и храну - каже ветеринар.

Он наводи и да им сада чешће долазе људи којима су љубимци доживели топлотни удар и да је то разлог више да се и напуштеним животињама изнесе вода.

У тим ситуацијама одмах животињу треба склонити у хладовину и понудити воду ако хоће да пије. Наквасити неки пешкир и обмотати пса или полити шапице. Никако не треба животињу потопити одмах у воду. Након тога је довести у прву ветеринарску станицу - каже Цветковић.

Да долази до колабирања животиња како власничких тако и уличних, потврђује Војкан Живковић, који годинама уназад брине о напуштеним животињама у Нишу. Како каже у последњих недељу дана томе је присуствовао два пута.

Он истиче да и поред тога што сваке године апелују на људе да износе воду, свест код људи се није много променила, јер увек пребацују одговорност на другог.

Између 10 и 18 сати изузетно је топло и изузетно штетно зрачење. Као што је то лоше за људе, лоше је и за животиње. Углавном исти људи брину о њима. Ми на неколико места дневно опслужујемо животиње водом јер не могу да дођу ње - објашњава он.

Најтеже је животињама у самом центру града јер фонтане не раде, а не могу да приђу реци због лошег приступа каже он.

И док су многе животиње нашле заклон од сунца по парковима и завученим местима без асфалта, у центру се може видети и по који пас који је нашао хлад у башти кафића. Ипак, ретко се виђа да луталицама у кафићима остављају воду, углавном се посуде налазе испред улаза зграда, трафика или ћевабџиница где их и најчешће хране.

Што се тиче власника, ветеринар упозорава да своје љубимце шетају у раним јутарњим или касним вечерњим часовима, да увек носе воду и да их никада не остављају у колима са затворним прозорима и без климе.

Извор


# пси мачке ветерина љубимци напуштене животиње
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима