Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Радмила из Тешице каже да је продала две ћерке, новцем зидала кућу

rss

11.07.2019. Прва, Блиц

Иако је 21. век, а ово законски кажњива пракса, уговорени бракови у Србији и даље постоје. Радмила је тако практично продала две ћерке и унуку и од тога, како каже, зарадила стотине хиљада евра.

Радмила из Тешице каже да је продала две ћерке, новцем зидала кућу

Пре два дана, на ТВ Прва, емитована је емисија "Експлозив" у којој је Радмили Микуловић из села Тешица код Алексинца самоиницијативно пред камерама отворено тврдила да је продала своје две ћерке и унуку.

У свом поступку не види проблем, иако јој према закону за трговину људима прети 15 година затвора. Она тврди да је све обичајна традиција Рома и да не постоји никаква зла намера.

Радмила, иначе незапослена, инсистира на томе да је уговорени брак традиција Рома и да је немогуће да се то законски забрани, а ево шта све каже у емисији коју можете погледати овде.

- Када се у породици роди женско дете, ми одмах кажемо да смо богати. Млађу ћерку сам продала за 99.000 немачких марака, а старију само за 10.000. За унуку сам узела 20.000 евра, а за сав тај новац сам сазидала куће - каже Радмила, која не крије да има још две унуке за продају, које намерава да „да за 20.000-50.000 евра“, а и једна и друга имају тек нешто више од 11 година. Њен супруг такође у овој пракси не види ништа чудно.

Пред камерама ове емисије појавила се и Радмилина унука која каже да је детињство са Радмилом трауматично.

- Имала сам ноћне море! Одмалена знам да на вратима могу да се појаве људи који ће питати да ли има девојчица за продају. Онда сам сањала како се кријем по ормарима - каже Андријана.

Њени отац и мајка, Радмилин син Славиша и снаја Марина, на њену срећу, традицију која је баби нормална, гледају као на нецивилизацијски ужас. Они преко емисије апелују на државне органе да зауставе ове уговорене бракове.

- Брак уговарају као кад продају стоку. Са младожењине стране кажу једну цену, а са младине траже вишу. Кад се коначно погоде, онда се даје капара. Међутим, када негативно коментаришем продају ћерки, моји ми кажу да сам сељак и глупак - објашњава Славиша у емисији.

Снаја Марина објашњава да се девојчице, које се удају на овај начин углавном не буне, јер су им родитељи објаснили да је то сасвим нормално, а са друге стране их држе затворене и изловане у кући, без утицаја других.

Каже да се такви бракови веома брзо распадају и да је време да се овом обичају стане на пут.

Ипак, њена свекрва Радмила не мисли тако. Да може, она би опет продала ћерке, јер и она се тако удала.

- Мене је мајка дала за њега, ја сам имала 10 а он 12 година. Узели смо се и живимо у браку 50 година. Он ми је први муж, а мајкин пасторак. Она ми је рекла "што ја тебе да дајем у другу кућу, кад можеш за њега?".

- Коме треба да се син жени, он дође и пита имамо ли девојку. Ако видимо да је добар човек, дамо, а ако се деца не воле, не дамо - тврди Радмила. По правилу, ради се о девојчицама које још увек нису ушле у пубертет.

Коме Радмила "продаје" своју децу? Како каже, муштерије су углавном Румуни и Албанци гастарбајтери, који онда девојке воде најчешће у Немачку, Бугарску или Француску.

Ипак, каже да ако се деца не воле, венчање пропада.

- Да сам морао да се оженим на тај начин, никада се не бих оженио, каже Радмилин син Славиша, који са супругом своје ћерке васпита далеко од традиције.


# Тешица Роми ТВ Прва Радмила Микуловић трговина људима
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима