Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

ОВА ЖЕНА ИЗ АЛЕКСИНЦА ИМА НАЈЧУДНИЈЕ ИМЕ У СРБИЈИ: Отац је назвао по ТЕЛЕВИЗОРУ!

rss

03.11.2023. Еспресо

Џемина Николић из алексиначког села Горњи Љубеш на свет је дошла 20. јануара 1968. године, а њен отац Жарко прославио је њено рођење куповином телевизора марке "гемини" (џемини) по којем је и добила име!

Foto: Printscreen Facebook

Одушевљен куповином, у то време не за сваког достижног апарата, те његовим брендом који му се учинио занимљивим, одлучио је да сећање на тај дан сачува на оригиналан начин.

Ћеркици је дао име Џемина, а захваљујући очевом гесту, ова Алексинчанка је читавог живота доживљавала разне згоде и незгоде.

Први пут је постала свесна да јој је име чудно када је кренула у школу. Ниједно дете се није звало ни слично као она. Отац јој је био занатлија, па су често мењали адресу становања, једно време боравили су у Словенији, па је стално морала да објашњава зашто се зове баш тако.

- Због имена су мислили да сам муслиманка. Сећам се да сам у време када сам тренирала кошарку сусрела са једном екипом из Мајданпека чији је члан био и један младић исламске вероисповести. Он ме је одмах питао јесам ли "њихова". У први мах нисам схватила зашто ме то пита, а она сам му кроз смех објаснила да се зовем по телевизору - испричала је Џемина за Информер пре неколико година.

Каже, оцу није замерила због имена, али признаје да је често желела да се зове другачије.

- Желела сам да се зовем Ана, али нисам хтела да мењам очеву одлуку. Са супругом Славољубом се дружим одмалена. Он је знао зашто се зовем тако. И моја ћерка је увек када је требало да се упише име родитеља наводила очево не желећи да објашњава зашто јој се мајка зове како се зове - наставља Алексинчанка.

Омиљен није једини, она носи исто име

Сличне ситуације доживљавала је и медицинска сестра из Нове Вароши која носи необично, односно јединствено име у Србији.

- Ја сам средња сестра у породици и тетка која живи у Нишу ми је дала то име. Увек сам била једина особа која се тако зове и то ми је увек импоновало. Необично је име за овај крај”, рекла је Омиљена Друловић.

Nomen est omen

Наиме, давање имена новорођенчету одувек је имало велики значај у српској култури и традицији, јер име као лични знак, према веровању одређује му даљу судбину.

Правила именовања зависила су од традиције, тренутних трендова или посебних околности у којима се нашла породица. Највише имамо Милица, Јелена и Јована, а мушкарци се најчешће одазивају на имена Марко и Милош, која су добили по великим јунацима из српске историје - Краљевићу и Обреновићу.

Али, поред ових тако честих постоје имена која врло ретко можемо да чујемо и увек се изненадимо кад сретнемо да се неко зове неуобичајеним именом. Највеће изненађење већ неколико година доживљавају посетиоци Дома здравља у Чачку где се једна од медицинских сестара зове, ни мање ни више него – Омиљена!

“Ја сам средња сестра у породици и тетка која живи у Нишу ми је дала то име. Увек сам била једина особа која се тако зове и то ми је увек импоновало. Необично је име за овај крај”, рекла је Омиљена Друловић.

Извор:Еспресо


# Џемина Николић име
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима