Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Очекује се коначна исплата ратних дневница ветеранима ратова

rss

14.02.2020. Текст и фото: Божа Марковић

У великој сали Скупштине Града Ниша одржан је пре пар дана, у одсуству средстава информисања (?), скуп ратних ветерана поводом очекивања да се коначно исплати по 200.000 динара на име дискриминације за неисплаћене ратне дневнице, и по 300.000,00 динара на име ратних дневница онима који нису добили дневнице.

Очекује се коначна исплата ратних дневница ветеранима ратова

Скуп је организован од Организационог одбора представника бораца који су зимус по великој хладноћи штрајковали у парку пред Скупштином РС као јединим легалним средством за остварење права бораца. Борци су се у току ових двадесет година стално борили за своја права и да се донесе закон о борцима, инвалидима и страдалим, и надокнади њиховим породицама, али истакнуто је да су неки добили одштету за дискриминацију и дневнице, као и да су у томе највећу корист имали адвокати, јер су многе надокнаде наплатили, за неке чак два пута.

Многи су се самоповређивали секавши прсте и пробадајући шаке ексерима, неки су се разболели, а многи и умрли не дочекавши заслужене дневнице. Међу присутнима су били многи инвалиди, без делова тела, дошли су из других градова инвалиди и борци ветерани да укажу на значај стеченог јединства и да својим присуством покажу ветеранима да нису сами. Борци су збуњени чињеницом зашто постојећи закон о борцима није примењиван иако су ветерани били у саставу својих удружења која су била у обавези да их доследно заступају.

У време демократске власти била су издвојена средства у Влади РС, 2010. ветерани рата су имали чврсто обећање да се ово питање реши и да је на државним секретарима, Министарству за рад, здравље, борачка и социјална питања, и председницима било да се на ова питања стави тачка, истакнуто је од организатора.

Управо зато секретар председника државе имао је састанак јуче са Организационим одбором за наплату дневница. Ових дана, по замисли одбора, састанак бораца биће одрзан у Алексинцу и другим градовима Србије.


# Божа Марковић - Несврћанин дневнице ратни ветерани
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима