Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Обнова храма светог Прокопија у Катуну

rss

04.03.2016. свештеник Стефан Милановић

После дужег временског периода обновљени су фасада и кров на храму светог Прокопија у Катуну

Обнова храма светог Прокопија у Катуну

По благослову Његовог Преосвештенства Епископа рашко-призренског Г. Господина Теодосија, заменика Епископа нишког у обављању дужности епархијског Архијереја, наставило се са обновом фасаде и крова на храму св. великомученика Прокопија, а који су започети на јесен 2014 године.

Након обнове првог дела храма, који је завршен до апсида, након једногодишње паузе, обновљен је и други део храма.

Храм св. Прокопија, који се иначе налази на веома доброј локацији, до самог аутопута Београд-Ниш, био је погођен временском непогодом 25. јуна 2014. године, а том приликом је оштећен део крова и фасада. Пошто је ово био један од повода за обнову, јер је храм затечен у изузетно лошем стању, а један од узрока је био непрофесионално урађен кровни покривач од бакра 1998. године, а комплетна фасада рађена је од кречног малтера далеке 1959. године, након свега тога мала обнова уследила је 2001. године, где су закрпљене пукотине и прекречена фасада.

Доласком јереја Стефана Милановића на парохију у марту 2012. године храм је затечен у изузетно лошем стању са дотрајалом фасадом и подлогом од трулих дасака без изолације на крову, због чега је храм трпео прокишњавање унутрашњег дела пуних петнаест година, а и сама врата на храму никада нису замењена још од његове израдње 1939. године.

Најпре су замењена врата и закрпљене унутрашње рупе настале од влаге 2013. године. У септембру и октобру 2014. године замењено је 110 м2 кровног покривача и обновљено око 200 м2 фасаде, што је детаљно описано у извештају 2014. године. Почетком октобра 2015 године завршен је остатак кровног покривача, без откривања апсида, у износу од 135 м2, замењене су труле даске, постављена је изолација од кондора, урађене глазуре и стављен нови лим од пластифицираног алуминијума. На фасади су најпре обијени трули делови од кречног малтера, урађена малтерација продужним малтером, цела фасада обрађена лепком и мрежицом у два слоја, а након стављања акрилне подлоге све је комплетирано завршним слојем акрил пласта беле боје, што додатно штити фасаду од влаге и прокишњавања.

Све ово урађено је захваљујући помоћи СО Алексинац добијањем помоћи у два наврата, кредитом ЕУО-ра, прилозима наших људи из иностранства, као и добротворима из села и околине који ће додатно бити уписани на ктиторској табли.

Ове године предата су документа за обнову унутрашњег дела на конкурс Управе за сарадњу са Црквама и верским заједницама и на конкурс СО Алексинац. Уз Божију помоћ, потенцијалну помоћ горе наведених институција и помоћу добрих људи надамо се наставку радова ове године.


# општина Катун кров СО Алексинац ЕУО јереј Стефан Милановић фасада храм светог Прокопија добровољни прилози
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима